Водният режим в селата Бояджик и Овчи кладенец продължава, проблем създава водоснабдителната система Драма – Крумово – Миладиновци

DSC01521Водният режим в тунджанските села Бояджик и Овчи кладенец продължава до възстановяване на нормалния дебит в захранващия водоизточник, проблем обаче създава водоснабдителната система Драма – Крумово – Миладиновци, стана ясно на днешния брифинг в община „Тунджа”, на който присъства и управителят на „ВиК” – Ямбол Стоян Радев.

Водният режим беше въведен на 14 август и според него на четна дата вода има в едната част на селото, а на нечетните дати – в другата. Според кмета на общината Георги Георгиев не са се оправдали опасенията, че заради режима ще има много аварии в селата, в Овчи кладенец те почти липсват, а в Бояджик в началото са били чести, но сега вече нещата са се нормализирали.

Според Стоян Радев проблемът е по-голям за селата Драма, Крумово и Миладиновци, защото там непрекъснато има аварии. Проблемът е, че водоснабдителната система е с много дълги водопроводи, тотално амортизирани, което важи и за напорния водопровод от помпената станция до разпределителната шахта, и за външните водопроводи до Миладиновци и до Крумово.

Проблемът е докато се открие аварията, след това докато се отстрани и изпразни водопровода, след това да се зареди отново и да отиде до водоемите и затова понякога авариите траят и дни. В началото на деня – 28 август нямаше проблеми с водоподаването за тези села, но в края на пресконференцията вече се обадиха на заместник-кмета Георги Чалъков, че отново няма вода в Драма.

Управителят на „ВиК” каза, че проблемът с тази водоснабдителна система е още от 1992 г., но с годините и амортизацията й той става все по-сериозен. Според него трябва да се подменят поне т. нар външни водопроводи, които са из полетата, защото авариите се откриват трудно и влизат в конфликти със земеделски производители. Водоснабдителното дружество обаче няма средства за планирани ремонти, защото водата не е увеличавана от 2011 г., а минималната заплата непрекъснато расте и затова не остават средства за ремонти извън авариите. Според инж. Радев положението с планираните ремонти може да се реши, ако се увеличи цената на водата с 20-30 ст. на куб. м, което при средно потребление от 3 куб. м. на човек реално е между 60-90 ст. на месец, но затова трябва разрешение от Комисията по водно и енергийно регулиране, а бюрокрацията е толкова голяма, че все още не е одобрен бизнес планът за 2017-2020 г., макар че 2017 г. вече си отива.

Кметът Георги Георгиев заяви, че явно ще трябва да си помогнат сами и през следващата година да заложат средства в бюджета за подмяна на част от водопроводната мрежа.

 

About the Author :