Внимание телефонни измамници!

Telefon izmamaДнес в дежурната на ОДМВР – Ямбол са постъпили няколко сигнала от граждани, станали обект на опит за телефонни измами.

Уважаеми съграждани,

Припомняме ви, че измамниците използват различни сценарии и променят тактиката си постоянно, но винаги ИСКАТ ПАРИ и то спешно. Бързат да постигнат целта си – взимане на колкото се може повече пари, като в бързината не дават възможност на потенциалната жертва да се свърже с близки или на тел. 112 и да провери какво се случва в действителност. Едни от най-често използваните сценарии са с искане:

• капариране – предплащане на скъпи стоки /климатици, компютри и др./ поръчани от близък човек;

• да се дадат пари на посредник / доставчик, за получаване на колетна пратка от чужбина;
• пари за спешно лечение на близък / поставяне на златни пирони, сложни операции, ваксини/;
• да се внесат пари за гаранция на близък, “причинил катастрофа” /ПТП с убит/;
• предплата, чрез посредник или чрез зареждане на ваучери, като гаранция за получаване на голяма награда от томбула или игра на известна фирма.
• да бъдат заредени ваучери за разговори на мобилни оператори, като се продиктуват серийните им номера и други.

Обект на измамниците са основно възрастни хора, възползвайки се от тяхната загриженост за благосъстоянието на внуците, децата и роднините. Измамниците се представят за различни хора, но винаги искат спешно пари. Те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.
Бъдете бдителни и в никакъв случай не предприемайте бързи плащания и разплащане чрез трети лица. Това е сигурен знак за измама!

Помнете:
При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо трябва да се осъществи връзка с близки, за да се провери истинността на историята, да се сигнализира на тел. 112 или да се потърси помощ в местното Районно управление на МВР.

 Пресцентър на МВР – Ямбол

About the Author :