Внимание телефонни измамници!

telefonni-izmamniciAВ РУ “Полиция” – Ямбол са постъпили няколко сигнала от граждани, станали обект на опит за телефонни измами. Поради тази причина, ОД на МВР – Ямбол отново напомня, че около празниците и дните, определени за получаване на пенсии, социални помощи или други средства от финансови институции, освен телефонните измамници, се активират и измамниците, използващи директен контакт с потенциалната жертва, т.е. на улицата или в домовете на гражданите. Сценариите са много: грешка при броене на парите, неволно даване на маркирани пари, желание да бъдат върнати 10 лева, дадени преди много време, спешна смяна на валута и други. Основната цел на измамника е да се добере до средствата на гражданина. Някои от измамите са съпътствани от кражби.

Освен че използват различни сценарии, измамниците променят и тактиката си постоянно, като искат:

• да се внесат пари за гаранция на близък, “причинил катастрофа” /ПТП с убит/;
• да се дадат пари на посредник / доставчик, за получаване на колетна пратка от чужбина;

• пари за  спешно лечение на близък / поставяне на златни пирони, сложни операции, ваксини/;

• предплата, чрез посредник или чрез зареждане на ваучери, като гаранция за получаване на голяма награда от томбола или игра на известна фирма;
• да бъдат заредени ваучери за мобилни оператори, като се продиктуват серийните им номера, уж в помощ на познат, с условие за двойно връщане на средствата.
Измамниците се представят за различни хора / лекари, полицаи, следователи, социални работници, роднини, познати и др./, но винаги искат спешно пари.

Уважаеми съграждани, обект на измамниците са основно възрастни хора, възползвайки се от тяхната загриженост за благосъстоянието на внуците, децата и роднините. Практика е, вниманието на атакуваните от измамниците хора, да  бъде ангажирано чрез говорене и задържане на телефона отворен  до осъществяване на престъпното деяние. Затова, бъдете бдителни и не пропускайте възможностите да коментирате с вашите близки различните сценарии, използвани от измамниците. Говорете и как е най-добре да се постъпи, ако някой непознат на улицата или по телефона поиска спешно пари, още повече, ако предаването на пари е чрез посредник. По никакъв повод не давайте пари на непознати хора!

При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо се свържете с близките си, след това сигнализирайте на тел. 112 или потърсете помощ в местното Районно управление “Полиция”. Проверете информацията.

 

03.12.2014 г.

About the Author :