Владиката от Ямбол в атака срещу Събора на богомилите

Йоан владикатаНегово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, роден през 1969 година в Ямбол като Иво Михов Димов, атакува остро насрочения за 8-10 април в България „Събор на богомилите”. В обръщение до освещения клир, боголюбивото монашество и благочестивия Божи народ на своята епархия владиката Йоан казва: „ Отечески се обръщам към вас във връзка с поредното предстоящо,  смущаващо християнската съвест събитие, което този път се очаква да се проведе в пределите на нашата обична епархия – така наречения, официално определен от организаторите му „Международен културно-духовен събор за богомилите”.

Като се въздържам от коментар относно „приноса”, който една отдавна осъдена от Църквата и изучена от науката ерес може да има към духовното развитие на което и да било общество и на когото и да било в личен план, в това мое пастирско обръщение ще си позволя две неща.
На първо място – отново да изразя своето и християнско, и човешко огорчение и възмущение от факта, че приносите на моя народ, който иначе с гордост обича да се определя като православен, продължават да се свързват със съмнителни и откровено пагубни „духовни” учения, само едно от които е богомилското, но които, уви, и днес, в началото на третото хилядолетие, продължават своята агресивна битка за погубването на нови и нови човешки души.
Тъжно и обезсърчително е нехайството и понякога дори неприкритото любопитство, с което все повече хора сред нас са готови да прегърнат не само богомилската, но и която и да било друга екзотична „духовност”, обръщайки гръб на здравото и спасително Христово учение..
Тъжно и обезсърчително е, че все повече са онези наши съвременници, които търсят своите духовни авторитети в лицето на съмнителни „учители” като поп Богомил, Петър Дънов и Вангелия Гущерова, забравяйки за всички онези колоси на духа, които същият този наш православен народ е дал на Църквата и на целия свят – личности като светите братя Константин-Кирил и Методий, като княза-Покръстител Борис І Михаил, като Всебългарския покровител свети Йоан Рилски, като Търновския патриарх свети Евтимий, като свети Теодосий Търновски, свети Киприан и Григорий Цамблак и много-много други, чиито имена наистина украсяват българския род във вечността, за разлика от всички еретици и духовни шарлатани, които днес се радват на такъв голям успех и на такова щедро медийно внимание”.

Това е почти целият текст от обръщението на владиката, наш съгражданин, завършил през 1987 година музикалната паралелка на Политехническа гимназия ” Васил Левски”. На 22 декември 2013 г. Йоан, дотогава викарий на софийския митрополит, а такъв бе тогава покойния вече патриарх Максим,бе избран от Светия синод за Варненски и Великопреславски митрополит. Изборът на родения в Ямбол духовник бе посрещнат с радост от свещениците, монасите и миряните в епархията му, а за три години владиката показа, че държи твърд курс, за разлика от много други митрополити.

Именно Йоан остро възрази срещу празнуването в България на Хелоуин, а сега тръгва на поход и срещу личности  като Ванга и Петър Дънов, с което със сигурност ще си спечели много недоброжелатели. До скоро за Вангелия Гущерова православната ни църква официално пазеше мълчание, въпреки че доста българи я считат за светица.

Още при избора на някогашния мирянин Иво Михов Димов за митрополит се очакваше той да бъде от новата вълна митрополити, които да влязат сред паството си с ясни и категорични послания, и да назоват това, което мислят за вредно, с истинското му име. „Съборът на богомилите” е именно сред тези „акции” на владиката Йоан.

Борислав Ненов

About the Author :