Виталните пейзажи на Панайот Янков в галерия “Жорж Папазов”

IMG_7082Първата самостоятелна изложба на Панайот Янков в голямата зала на художествена галерия “Жорж Папазов” е всъщност седма поред за него. Тя беше открита снощи, 19 февруари 2019 г. в присъствието на приятели на Панайот Янков, включително от Дома за стари хора в Ямбол заедно с директорката на Дома Петя Панайотова.

Изложбата беше представена от изкуствоведа и уредник в галерията Стойка Цингова.

Панайот Янков е роден на 1 октомври 1936 г. в Ямбол, в Каргона, както самият той винаги подчертава. Първото представяне на негови картини датира от IMG_70771959 г. , когато участва в окръжна изложба в читалище “Съгласие”. Оттогава до днес животът му е свързан с изкуството, то става негова професия до пенсионирането му като художник в химическия комбинат “Димитър Димов”. Панайот Янков участва в множество изложби в Ямбол и различни градове в страната, в самодейни изложби в Пловдив, Копривщица, Перник. Дори една от картините му печели второ място и тази наградена творба все още е у него.

Любовта към природата и най-вече изобразяването на реката е характерно за творчеството на Панайот Янков. Вероятно в основата е връзката му със Стефан Бъчваров – един от първите му учители, както и общите им интереси – и двамата са страстни риболовци. Любимият обект за изобразяване е река IMG_7080Камчия – във всичките й сезони и състояния. В тази експозиция са представени предимно пролетни и летни пейзажи. Преобладават светлите, жизнерадостни цветове – зелено, синьо, жълто. Показани са и няколко тунджански пейзажа, не малко място заемат морските картини, включени са и натюрморти.

Стойка Цинова подчерта, че художникът борави със светлината, използва контрастът между светлото и тъмното. Както импресионистите той работи с едра мазка, изследва светлината. Не се вълнува толкова от формата, колкото от въздействието. Някои от неговите пейзажи не са толкова конкретни, те сякаш се разтварят във въздуха, но именно с това въздействат върху нас, отбеляза изкуствоведът.

IMG_7106Забележително е, че по-голямата част от картините, показани в изложбата, са съвсем нови – те са рисувани през 2018 г. Има само няколко по-стари творби за акцент и за да осъществят своеобразната връзка с творчеството му преди това.

Панайот Янков е дарител на галерията от преди време. А що се отнася до настоящата изложба, “Жорж Папазов” е откупила две от картините му, художникът също е дарил други две, съобщи директорът на галерията Петко Йорданов.

Самият Панайот Янков освен че благодари на всички дошли на откриването на експозицията, както и на самата галерия-домакин,  не скри пристрастието си към очарованието на Камчия, за която каза: “Тя е много луда – колкото луда, толкова и красива!”

За виталността, за оптимизма в картините на Панайот Янков говори и журналистът Иван Джурелов. На финала художникът бе отрупан с цветя и поздравления.

IMG_7075 IMG_7079 IMG_7081 IMG_7086 IMG_7087 IMG_7093 IMG_7097 IMG_7098 IMG_7099 IMG_7100 IMG_7101 IMG_7103 IMG_7104 IMG_7111

 

 

About the Author :