Виртуална изложба „С дъх на пролет“ в Художествена галерия „Жорж Папазов“

В художествената галерия “Жорж Папазов” в Ямбол бе открита първата виртуална изложбата под наслов “С дъх на пролет”.
Изложбата е от две части и е посветена на Деня на Земята – 22 април, на красотата на природата, на пролетта и на плодородието.
В нея са представени 26 живописни творби – пейзажи, натюрморти, фигурални композиции, както и две графики на художници от Ямбол и от страната. Всички произведенията са собственост на галерията.
В ролята на гид е изкуствоведът Стойка Цингова. Представянето започва с две малки платна на Борис Денев „Край Търново“ и „Слатина“ от 30-те години на миналия век. Пейзажът „Пролет“ на Борис Иванов изобразява пролетната обстановка на китен двор с цъфнали дървета, сред които една фигура простира пране.

„Паркът 1“ и „Паркът 2“ на Диана Йорданова препращат към градската градина на Ямбол.

Проф. Панайот Панайотов участва с „Априлски мотив“ от 1981 г. На преден план – две цъфнали дръвчета, които са смисловия акцент на творбата.

“Дървета“ от 1972 г. е на ямболския художник Андон Топчиев, който отсъства от творческия живот на града през последните десетилетия и затова е име непознато на широката публика.

Невена Трънкова участва с натюрморта „Цветя“ от 1963 г. Тя е художничка от Ямбол със значение за изкуството в града ни и за учредяване на групата на художниците тук през 1961 г. Натюрмортът на Трънкова е един от няколкото в експозицията, който дава различна гледна точка на темата за пролетта. Представени са и Павел Бакалов с „Цветя с огледало“ и на „Лалета“ на Дончо Донев. И двете творби са създадени през 1976 г. Дончо Донев е включен и с малката композиция „Селцето“.

С още една творба е представен Андон Топчиев – „Прозорец“, където подходът към багрите е по-монохромен, но все така фино нюансиран.

Ямболският художник Марчо Атанасов има няколко творби във фонда на галерията, но този – „Син букет“, е най-емоционално натоварен с усещането за пролет.

В изложбата е представен и патронът на галерията Жорж Папазов с „Пейзаж 2“ – картина от ранното му творчество, от времето, когато се обучава в Прага.

„Пейзаж в зелено“ от 1972 г. и „Витоша“ от 1968 г. принадлежат на Васил Бараков.

Цанко Панов е авторът на картината „Цветя“ от 1980 г. Творбата е изградена в характерната за 80-те години на 20 в. естетика, отличава с простота и изящество на изказа.

Следват зелената експлозия на багрите в акварела „Край реката“ от цикъла Струма“ на Димитър Делийски и маслената картина Пейзаж в зелено“ на Петър Попов.

Различен аспект към темата за пролетта и земята и дава графиката на Стоян Цанев „Черешова градина“ от 1985 г.

Стефан Бъчваров, известен сред ямболци като певецът на Тунджа, е включен с „Хортензии“ от 1982 г.

Ямболският художник Иван Димов участва с акварела „Мираж“.

Ганчо Карабаджаков, друг именит ямболски творец, присъства с малка композиция „Пролет“ – закачлив поглед към темата за пролетта, препратка към раждането на новото начало.

В изложбата са включени графичната творба „Пролет“ на ямболския художник Георги Зайков, Зайо от цикъла „Сезони“, както и две творби от Йордан Кацамунски.

Любителите на изобразителното изкуство могат да разгледат изложбата на фейсбук страницата на галерията.

About the Author :

Leave a reply