“Вила Ямбол” с най-много медали за България от престижен конкурс в Париж

item_9Винената серия “Kabile“ на „Вила Ямбол“ спечели най-много медали от родните изби на световния конкурс Vinalies Internationales, провел се в Париж в началото на месец март. Тази година в състезанието участваха 45 държави с изпратени 3340 проби. Конкурсът се провежда под патронажа на OIV (Международна организация по лозата и виното). Общо избата обра 8 отличия от 17 за български вина като абсолютен рекордьор е серията Kabile със седем медала. Двa са златни – за Kabile Сира 2017 и Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016.

thumb800x600_34038Интересно е, че марката е кръстена на античния древен град Кабиле, чиито останки се намират на няколко километра от винарната в знак на почит към богатото наследство и традиции на региона. На етикета на вината е изобразена богинята Кибела, която е смятана за покровителка на природните сили.

Пет от сребърните медали са отново от тази серия: за розето, за „Мерло резерва“, „Каберне Совиньон резерва“, за Шардоне и за „Мавруд и Каберне Совиньон“. Шестото сребърно отличие е за тероарното вино на „Вила Ямбол“ от микрорайон Болярово от „Каберне Совиньон“. Това прави за поредна година „Вила Ямбол“ с най-много отличия в производството на родни напитки.

През миналата година отличията за български вина в Париж бяха 18, като най-голям брой отново грабна ямболската изба.

About the Author :