“Вила Ямбол“ спечели най-много отличия за България от престижен френски конкурс

 

Избата донесе и единствения Голям златен медал за България с Kabile Резерва Мерло

Българските изби спечелиха общо 14 медала на престижния винен конкурс Vinalies Internationales 2022 г. Осем от тези отличия са заслуга на една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“. С най-много призове за поредна година се нареди серията Kabile, кръстена на античния тракийски град Кабиле до Ямбол.

Златни медали получиха Kabile Розе 2021, Kаbile Мерло&Каберне Совиньон 2017, Kabile Резерва Сира 2015 г. както и виното от премиалната селекция на „Вила Ямбол“ Vineyards Selection Болярово, Каберне Совиньон 2015. Със сребро се окичиха Kabile Шардоне&Совиньон блан, Kabile Шардоне, и двете реколта 2021 и Vineyards Selection Тенево от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, 2016 г. Но големият победител в портфолиото на „Вила Ямбол“ е Kabile Резерва Мерло 2015, който френските специалисти  оцениха с Голям златен медал. Подобно отличие се присъжда само на продуктите с топ качество, оценени над 92 точки.

Организатор на конкурса Vinalies Internationales е френският Съюз на енолозите. Тази година конкуренцията бе безмилостна – 3000 проби вина от 30 държави. Те бяха дегустирани от 130 международни винени специалисти от 40 нации в Париж.

„Да получиш такива оценки от едни от най-взискателните винени специалисти в света, е страхотна атестация не само за нас като производител, а за цялата българска винена сцена.“, коментира Красимир Аврамов, изпълнителен директор на „Вила Ямбол“.

Любопитен факт е, че серията Kabile се ражда в знак на почит към традициите на региона в правенето на вино. Корените на това дълбоко наследство са още от времето на траките. На техния античен град е кръстено и виното на „Вила Ямбол“. Нещо повече – в знак на почит производителят е поставил богинята-майка Кибела на етикета на бутилката. Серията може да се намери в търговската мрежа на цени от 10-11 лева. “Вила Ямбол“ е сред водещите български производители на вина и ракии. Избата се гордее с факта, че пази традициите във винопроизводството още от 1924 година и днес е една от най-старите в Южна България. Компанията управлява близо 10000 дка лозови масиви.

Освен „Вила Ямбол“, другите оценени български изби са New Bloom Winery, Katarzyna и Domaine Boyar.

About the Author :

Leave a reply