„Вила Ямбол” спечели един златен и четири сребърни медала във Франция

vila Yambol„Вила Ямбол спечели единствения златен медал за българско вино и четири сребърни медала на на тазгодишния конкурс Vinalies Internationales в Париж.
Най-старата изба в Южна България постигна най-доброто представяне сред българските винопроизводители, чийто вина спечелиха общо 18 медала от престижния конкурс. Златен медал беше присъден на тероарното вино от микрорайона Болярово от сорта Каберне Совиньон 2015  на „Вила Ямбол”. Сребърни медали получиха техните вина –  Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат.

e12397abd9a5dc2c97684d38e1957d7fКонкурсът Vinalies Internationales се организира от от 1994 г. насам от Съюза на енолозите във Франция. В тазгодишното му издание участваха над 3500 вина от целия свят. Те бяха оценявани в рамките на пет дни от 150 винени експерта от 40 националности. В оценяващите комисии (всяка една съставена от пет до седем професионалисти) задължително има двама французи. По традициция, след края на индивидуалните слепи дегустации, председателят на журито обобщава направените коментари и при нужда поставя началото на дебат, за да се постигне консенсус. Да надделееш във Франция с френски сорт, какъвто е Каберне Совиньон, е голям успех.  „Tова наистина е голямо признание за качеството на нашите вина и показва, че създаваме вкусни и балансирани продукти и то бих казал на много добра цена, които отговарят на най-високите стандарти“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

d03d9ae23c096c866f7d7dd3a9f89bd1Тероарното вино със златен медал е произведено от лозов масив до град Болярово. Там избата разполага с близо 500 дка от френския сорт Каберне Совиньон – като една част от масива е по-стар, засаден 2004 г., друга – през 2007 г. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви – една трета от тях са нови,  една трета са на първо зареждане и една трета са рециклирани. Гроздето се бере на ръка при контролиран добив, разказаха още от екипа на избата. В момента „Вила Ямбол“ бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да го пусне на пазара през септември заедно с още две тероарни вина от микрорайони – от Тополица и от Тенево. Това от Тенево е купаж на Мерло, Каберне Фран и При Вердо, отлежало 14 месеца във френски дъбови бъчви. Виното от Тополица е чиста сира, отлежала 12 месеца във френски барици.

Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта. „Вила Ямбол“ е водещ производител на вина в по-масовия ценови клас. Компанията управлява близо 10 000 дка собствени лозя и продава на 20 пазара от целия свят.

 

About the Author :