„ВиК” проверява водомери

imageМасова проверка за изправността на водомерите е започнало дружеството „ВиК”, сигнализираха ямболлии. Една част от тях са получили предизвестия, че трябва да проверят годността на водомерите си, а други направо са им известили, че трябва да ги сменят. И цялата тази процедура е за сметка на самите абонати, които са възмутени не само от необходимостта да се бръкнат и да платят едни пари без да са ги планирали, но и от начина, по който са си получили предизвестията, защото някои са ги намерили поставени на вратите си с написано в тях ЕГН, което е недопустимо и е нарушение на Закона за личните данни.

По Закона за измерванията всички измервателни уреди имат период на годност и подлежат на периодичен контрол, коментира започналата кампания управителят на „ВиК” инж. Стоян Радев. Той обясни, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране всяка година следи стриктно колко от измервателните уреди са преминали периодична проверка, а всичко се плаща от самите граждани, защото нормативната уредба предвижда всички разходи по вътрешната сградна инсталация и изправността на водомерите след главния измервателен уред да са за сметка на абонатите.

Репортерската ни проверка установи, че напливът за проверка на водомерите е толкова голям, че реално записването става с месец напред. Таксата, която всеки абонат трябва да заплати за проверката е 22 лв. – 10 лв. за стикер и 12 лв. за демонтаж и монтаж, ако водомерът е изправен. Ако има повреда всеки трябва да прецени дали си заслужава да го ремонтира или направо да избере нов водомер. Ремонтът е към 15 лв. и с таксата от 22 лв. става общо 37 лв. Ако се закупи нов водомер, който струва минимум 26 лв. ще се добави такса от 12 лв. за демонтаж и монтаж и общо всичко ще струва 38 лв., като в този случай се спестява разходът за стикер. Самата проверка става за часове и затова не се налага „ВиК” да монтира друг измервателен уред. Дните за проверка в Ямбол са вторник, сряда и четвъртък, има и два дни в Елхово, като проверката се извършва от представителите на държавната инспекция по метрология в Сливен.

Ако някой иска да си „спести” неочаквания разход, след определения от „ВиК” срок за проверка на водомера, ще му се начислява вода все едно, че няма водомер – т. е. по 5 кубика на живеещите в жилището.

Една част от водомерите, които са много остарели не подлежат на проверка, а направо на смяна, уточниха от „ВиК”, като за тях също има поставени срокове и наказателната санкция е същата, ако не се спазват.

Проверката ни установи още, че Законът за измерванията е от 2002 г., но е променян многократно, последно през юли 2013 г., но заповедта, с която се определя периодичността на измерване на годността на уредите е сила от 1 ноември 2011 г. Според нея оказва се, че водомерите по домовете ни трябва да се проверяват на 5 г.

Диана Иванова

 

About the Author :