Видни интелектуалци застанаха зад кандидатите от ямболската листа на “БСП – лява България”

presk klub BSP 3Историците акад. Георги Марков. и акад. Константин Косев, директорът на издателство “Захарий Стоянов” д.ф.н. Иван Гранитски и писателят Любомир Котев изразиха своята категорична подкрепа като интелектуалци за всяка от личностите в ямболската листа на “БСП – лява България” на пресконференция на 30 октомври в ямболския клуб на БСП.

Присъстваха трима от кандидатите за народните представители в 31 Многомандатен избирателен район – Ямбол Кирчо Карагьозов, председателят на ямболската структура на Земеделски съюз “Александър Стамболийски” бизнесменът Иван Георгиев и четвъртата в листата общинският съветник в ОбС – Ямбол Катя Георгиева. При откриването на пресконференцията Катя Георгиева благодари за подкрепата на четиримата известни интелектуалци, както за листата на Коалиция “БСП – лява България”, така и за всяка една от личностите, включени в нея, както и за това, че са се включили вечерта на 29 октомври в срещата с жителите на Кукорево в читалището на тунджанското село. “В Ямбол рядко идват такива хора и затова ние си позволяваме да направим тази пресконференция, за да ги чуят повече хора, повече наши съграждани”, каза Георгиева.

В началото на пресконференцията Гранитски изрази удовлетворението си от присъствието на предизборната среща в Кукорево. “Може би повечето от вас знаят, че всяка година на различни избори ярки български личности, свързани с културата, спорта, науката изразяват своето мнение, че е крайно време в България в политиката да влязат достойни, почтени личности. Ние смятаме, че истинските промени в България към по-добро, към което всички ние се стремим и за което мечтае българското общество могат да се осъществят от личности със собствена концепция за националната история, с достатъчно национално самочувствие, които не повтарят като папагали това, което се диктува от Брюксел. Подобно на политиката на Унгария, на Орбан, който минава за крайно десен политик, но който отстоява унгарските национални интереси и по отношение на това да не се продава земя на чужденци и по отношение на техните енергоразпределителни дружества, а и на банките…”, каза Гранитски. Давайки пример със страна, сравнима с България като население и територия, Унгария, издателят подчерта, че “може да има по-достойна политика”. “Затова за тези избори ние решихме да подкрепим редица личности, които, според нас, представляват залог за достойна политика”, обобщи Иван Гранитски. “Вчера подкрепихме водача на листата на БСП в Стара Загора Драгомир Стойнев, а днес сме тук и сме готови да кажем защо подкрепяме листата на БСП, водена от Атанас Мерджанов, тези кандидат-депутати, които са тук пред вас – Кирчо, Катя, Иван…”, каза още директорът на издателство “Захарий Стоянов”.  “Призовавам ви да използвате възможността да чуете съпоставителен анализ на двамата историци – академици между събития от близкото минало, сегашното и бъдещето, да ви разкажат за новите си книги, както и живият класик, въпреки неговата младост, Любомир Котев”…, каза Гранитски преди да даде думата на останалите гости. Той напомни, че в ямболската листа, водена от местен човек, от Атанас Мерджанов, няма парашутисти, това са хора добре познати на ямболската общественост и на общините, а това е една от причините за тяхната подкрепа. Това са доказани професионалисти в своята област, като Атанас Мерджанов – вече 4 мандата депутат. Мерджанов има качеството, че има значителен опит в българския парламент, а от друга страна са десетки примерите за активна дейност в полза на общините в региона. Той е от депутатите, които работят за своите избиратели, за разлика от други, които не стъпват след като бъдат избрани. Същото може да се каже за Катя, за Кирчо, за Иван, който освен че помага на кооперативи и читалища през последните избори дарява книги – ето тук пред вас има нови количества книги… За издателство “Захарий Стоянов” също добре знаете, ние не тръбим, когато правим дарения, но чрез ръководството на община “Тунджа”, (бел. – сега чрез ОблС на БСП – Ямбол) няколко поредни години правим дарения на всички селски читалищни библиотеки, защото знаем, че в библиотеките трябва да има книги…

Дарените чрез спонсорството на Областния съвет на БСП – Ямбол книги са на Константин Косев, Любомир Котев, Георги Марков, Иван Гранитски. Читалището в Кукорево вече получи своето дарените книги.

Акад. Константин Косев каза, че “подкрепяме всеки, който е доказал, че може и знае и е почтен, участвайки в управлението на страната”. Гостите напомниха, че тази година се навършват 145 години от създаването на БАН, по този повод ръководството на академията създаде много важен документ – “Основни насоки и цели за развитието на България и за Възраждането й”. А това е добър повод “да си припомним, че Възраждането на България започва именно чрез БАН, чрез идеите за съгласие, за единение, за съединение, а на Народното събрание е написано, че “Съединението прави силата”… Опирайки се на логиката на започналия разговор двамата академици Косев и Марков наблегнаха на необходимостта от съгласие и на преодоляване на разединението чрез изграждане на широка коалиция от германски тип след изборите на 5-ти октомври. “Трябва да има коалиции, не разбира се изкуствени, а чрез коалиционни споразумения в името на България”, подчерта академик Георги Марков. Бе подчертано също, че всичко това е тясно свързано и с необходимостта от изработването на нов национален идеал, който да гарантира добруването на българите…

Известният писател и литературен критик Любомир Котев разви темата за съгласието и за изграждането на нов национален идеал. “Мисля, че нашият проблем като държава и като народ е, че ние нямаме национална доктрина. Това поразява всяко правителство. Без да ни превъзхождат с нещо нашите съседи, са направили това, което ние не сме направили – сърбите имат подобна доктрина още от 1840 г., гърците – „мегали идея”, а румънците от една абсолютно безформена маса създават народ и държава… Ние нямаме национална идея и това е пречка за нашето развитие”, бе категоричен Котев. Известният народопсихолог добави, че „може би, ако имахме ясна национална доктрина, ако имахме изведени национални проритети, щяхме да формираме около тях единението, за което говорим”. Любомир Котев обобщи, че това е „проблемът на България и дано тази политическа криза, която изглежда безкрайно безнадежна освести нашите държавници да се ангажират с няколко национални приоритета! Защото проблемът вече не е политически, той, покрай тези бедствия напоследък, се превръща и в битов, а те идват например от безотговорното отношение към язовирите и унищожаването на мелиоративната система. И отсега нататък всеки политически проблем ще води до битови трагедии”, бе категоричен писателят.

В хода на пресконференцията стана ясно, че академиците Константин Косев и Георги Марков подкрепят в Бургас друг водач на листа на „БСП – лява България” – Петър Кънев, който е от Ямболския регион. Според Гранитски Кънев е много прагматичен като депутат, а преди години БСП е направила грешка като вместо него, е поставила Петър Димитров за министър на икономиката. „Така че Петър Кънев е един добър депутат, технократ, прагматик, човек на бизнеса, който не тунеядства като част от депутатите, а създава работни места”, добави Гранитски.

В края на пресконференцията водещата Катя Георгиева каза, че даренията, предоставени за читалищата от Ямболска област „са страхотни издания”. Това са книги на акад. Константин Косев („България и княз Бисмарк” и „Социалистическият идеал между илюзията и реалността”), „Любомъдрие на историята” на Георги Марков, „Тринакия” на Иван Гранитски и книгите на Любомир Котев „Питомни разкази”, „Българинът според Йовков” и „Оптимистична теория за Бай Ганьо”.

About the Author :