Вигенин към управляващите: Законът е резултат от лобистки натиск от НПО

Ямбол, 07.08.2023 г.

„Ако сте имали намерения, с тези промени по Закона за защита от домашно насилие да дадете ясен сигнал към обществото и със свикването на това заседание да покажете, че Парламентът е в състояние да реагира бързо на исканията на обществото – не успяхте. Вие по-скоро извадихте очи, отколкото да изпишете вежди. Факт е, че никой от вносителите не излезе да защити предложенията, които правите. Добре разбирате, че промяната, която предлагате – няма да реши проблема на Дебора или, не дай боже, на други като нея. Тази промяна се прави със съвсем друга цел, тя е недомислена, набързо скалъпена и не получи подкрепа от никого“. Това заяви от парламентарната трибуна днес зам.-председателят на НС и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин.

Той подчерта, че внимателно е изслушал заседанията и на правна комисия. „Тези от вас, които имат представа от право знаят, че проблемът в случая с Дебора не е в Закона за защита от домашно насилие и, че насилникът е можел да бъде наказан още предварително, именно по Наказателния кодекс. Заканата за убийство също се наказва с лишаване от свобода до 6 години – така че, въпросният човек е можел отдавна да бъде зад решетките“, заяви Кристиан Вигенин.

„Дебатът по този законопроект не даде увереността у българските граждани, че тук, в Народното събрание сме готови по един съдържателен начин да обсъдим тази тема. Проблемът не е в опозицията, а във вас управляващите, които правите подобни предложения, защото те не предполагат сериозен и съществен дебат“, каза още Кристиан Вигенин.

Той призова управляващото мнозинство законопроектът да не се гледа на второ четене в същия ден. „Ако сега приемем това, което предлагате – за съжаление, ние няма да успеем да решим проблема, заради който хората са на улицата. А може би ще решим някакъв друг проблем, заради който хората не са там. Но пък може би  – резултат точно от този лобистки натиск, който идва от различни неправителствени организации“, посочи социалистът.

Кристиан Вигенин отново призова да се даде шанс да се обсъдят предложения и в Закона за защита от домашното насилие и в Наказателния кодекс, които да дадат добър съвкупен ефект, а не кръпки, които целят по някакъв начин да задоволят общественото недоволство, но няма да дадат системен резултат.

About the Author :