Вигенин за депутата от БСП, обвинен в купуване на гласове: Ще дадем политическа оценка, след като съдът си свърши работата

Vigenin„Тече разследване, колегата доброволно е дал своя имунитет, ние не сме наказателен орган, който да преценява дали наистина има извършено престъпление, какви са доказателствата – това се прави в съда.“ Така отговори депутатът Кристиан Вигенин отговори на журналистически въпрос за позицията на столетницата по обвинението в купуване на гласове в Пловдивско, отправено към народния представител от БСП Манол Генов.  По този въпрос доста се злоупотребява от страна на управляващите, защото не могат с нищо друго да се захванат, каза още той.

Вигенин бе категоричен, че не бива предварително да се дават оценки кой е виновен и кой не. Той припомни, че преди време Цветан Цветанов даваше подобни оценки за лекари от парламентарната трибуна, после беше осъден в Страсбург, след като се оказа, че това не е така. „Нашата позиция е съдът да си свърши работата и когато това се случи – ще дадем своята политическа оценка. По принцип ние не сме партията, която купува гласове.  Знаем много добре как това се организира от ГЕРБ на много места. Това че от ГЕРБ са се хванали като удавник за сламка и се опитват да противопоставят едното (б.а. „Суджукгейт“ и бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов) на другото, си е, разбира се, тяхно право, но наше право да застанем зад нашия колега, докато не се окаже, че наистина има извършено такова престъпление“, коментира още Кристиан Вигенин. Депутатът заяви, че ако се докаже вина, той самият ще е един от хората, който ще поиска БСП да се разграничи. Не мога да го направя сега, защото няма реални доказателства, които да сме видели, бяха думите му.

Кристиан Вигенин потвърди, че Манол Генов е имал разговор с председателя на партията и с председателя на парламентарната група, но в самата група това не е обсъждано, защото тя не е орган, който да дава подобни оценки. Различни атаки имаше и към кметове от БСП в този период, наши представители бяха поставяни в ъгъла – не сме ние тези, които трябва да се отказват от своите хора въз основа на слухове и неясни доказателства, заяви Вигенин. Има ли доказателства, ще сме първите, които ще поискат и политическа отговорност. Дотогава да оставим съдът да си свърши работата, заключи той.

About the Author :