Вече е факт новото общинско предприятие „Туризъм и култура”

съветВ четвъртък, 28 януари, на сесията на ямболския Общински съвет бе прието предложението на кмета Георги Славов за създаване на общинско предприятие „Туризъм и култура”.
В неговия обсег ще са Културно-информационен център ”Безистена”, Камерен ансамбъл „Дианополис”, Младежки дом „Георги Братанов”, Музей на бойната слава и други. Под формулировката – „и други”, в предложението на кмета на града ни не става ясно кои още културни институции могат да попаднат под шапката на новото общинско предприятие.
С появата си то трябва да разработи дългосрочни и краткосрочни стратегии, планове и програми, свързани с развитието на туризма и културата в община Ямбол. С такава формулировка може да се свършат много неща, но може и нищо не се получи, освен да вървят преписки или събирания на съответните фактори в различните институции – като почнем от областния управител и стигнем до кандърми за едно или друго с депутати.
Общинската управа вижда нужда от 29 щатни бройки, за да тръгне на пълни обороти новото общинско предприятие „Туризъм и култура”. Директорският щат е ясен, не е ясен човекът, на който кметът на Ямбол ще се довери. Изискването, поне на тоя етап, за директор е само едно- да има висше образование. Надали все пак ще е агроном, но времето ще покаже – какво ли не сме виждали край Тунджа.
Като щатни бройки, общинското предприятие ” Туризъм и култура” ще разполага с четирима служители в Младежкия дом, 15 души ще съставляват Камерен ансамбъл „Дианополис”. Двама служители са предвидени за звеното „ Административно-финансовите дейности”, а за звено „Туристически дейности и услуги” ще са нужни седем души.
От 1990 г. Камерният ансамбъл „Дианополис”, създаден иначе още през 1968 г.като професионална формация към читалище „Съгласие”, е изцяло на общинска издръжка, въпреки че през годините на Прехода около тая институция е имало какви ли не драми. Тя е едната, която се влива в новото общинско предприятие, втората е Младежки дом „Георги Братанов”, съществуващ от 1972 година, когато Дома бе една от първите модерни сгради от този тип в България.
Почти всяка общинска управа през времето на Прехода имаше свои идеи за съществуването на Младежкия дом, вероятно и поради толкова много идеи, културната институция е като изоставено селско училище към днешна дата. От щедрите обещания на министър Томислав Дончев преди години за цялостен ремонт, останаха само отчетените командировъчни и илюзиите, че тая работа е лесна работа.
Така че Младежки дом ”Георги Братанов”(как можаха да докарат сградата до това ужасно състояние, въздъхна преди няколко години Руска Братанова, съпругата на поета, когато там трябваше да почетем юбилей на автора на „Ще ви потрябвам”. Нямаше кой да й отговори – въпреки че Младежкия дом носи името на поета, от община Ямбол не дойде никаква фигура, за да присъства на срещата. Но може би сега най-сетне тази културна институция ще влезе в полезрението на кметската управа по-плътно.
Кметът Славов изброява в предложението, прието днес от общинския съвет, и други функции на новото общинско предприятие „Туризъм и култура”. Като продажба на стоки, аксесоари и сувенири, както и предоставяне на рекламни материали с цел популяризиране и стимулиране на туризма на територията на Община Ямбол. И участие в организацията на мероприятията, свързани с всички празници на град Ямбол.
Винаги може да се спори доколко едно подобно общинско предприятие е нужно. При появата на напълно модернизирания Безистен, с вложените в него милиони левове, обозначен сега като Културно-информационен център, за мен бе ясно, че се губи координацията.
Безистена отвори врати, без обаче да има човек, отговарящ директно за това, което става, или не става, в него. От Регионалния исторически музей пращаха на дежурства експерти, за да обясняват на гражданите едно или друго от експозициите, една схема, която не бе добра.
Да не говорим, че Културно-информационния център „Безистена” се оказа неподготвен за продажба на сувенири и на каквато и да е дейност от тоя порядък. И днес стъклените магазинчета извън сградата стоят празни, а вече минаха няколко месеца от официалното откриване на обекта.
Желаещи за директор на „Туризъм и култура” няма да липсват, разбира се. Който поеме поста, обаче ще си сложи твърде гореща тухла под краката – едно е да искаме да правим пари и посещения от туризъм и култура, съвсем друго е това да стане факт.
Но че имахме абсурдна ситуация, имахме – нито в ресора на зам.-кмета Илияна Бицова бе културата, нито в ресора на зам.-кмета Красимира Петрова. Колкото е и да е куриозно, се случваше на културни събития общината да се представлява от бившия топ полицай Стоян Драгнев.
Екип от 29 души е сериозна работа. Кметът Славов залага през мандатите си много на идеята за наплив от туристи в Ямбол, доста от ямболските бизнесмени също твърдят, че именно там градът ни има огромен потенициал.
Явно е време да се разбере доколко това може да е реалност.
Борислав Ненов

About the Author :