Вечер за творчеството на проф. д-р Иван Попиванов

Ямбол, 09.12.02022 г.

На 8 декември 2022 г. в Читалнята на Регионална библиотека „Г.С. Раковски“, Ямбол се проведе паметна вечер, посветена на 95 г. от рождението на видния литературен теоретик, историк и критик проф. д-р Иван Попиванов. Тя бе организирана от община Ямбол, регионалната библиотека и дружеството на писателите в града.

В срещата взеха участие членове на ямболското писателско дружество, учители, читалищни дейци, общественици, приятели и почитатели на литературния изследовател.

Обзорно слово „Един закъснял рицар на духа“ прочете литературният критик Димитър Бечев, директор на библиотеката. Той разгледа академичния принос на проф. д-р Иван Попиванов в областта на литературната теория,  история и оперативна критика. Пред участниците в литературната вечер оживяха акценти от изследванията, събрани в издадените от него 28 книги, разгледана бе неговата задълбочена и прецизна литературна класификация на жанровите форми в литературата като генеалогия, типология и рецепция, на неговия научен принос в  трагикомичното в литературата, на трансформационните процеси при пародията, парадокса, трагическия фарс и т.н.

Свои мисли и спомени за проф. д-р Иван Попиванов като литературен изследовател, дългогодишен университетски преподавател и земляк споделиха Иван Джурелов, Иван Барев, Любомир Котев, Тенко Тенев, Денка Илиева и Мариана Маврова.

Водещ на вечерта бе поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на ямболските писатели.

About the Author :