Вечер, достойна за Бокачо, в Синия салон на НЧ „Съгласие”

IMG_7620Втората вечер от литературния маратон „Ямбол чете”, организиран от читалище „Съгласие”, бе с Иван Стамболов и с …Джовани Бокачо. Нямаше друг начин, защото първият роман на  известния блогър носи името „ДоДекамерон” и върви по композиционната схема на великия ренесансов италианец.

Стамболов, познат още като Сула, направи както в книгата си, така и при срещата си с публиката в Синия салон, пищни „екскурзии” в световната и българската култура. Само в няколко абзаца от новата книга на Иван Стамболов се оказа, че намигат, или по-скоро той им намига, Шекспир с думи от „Сън в лятна нощ”, кадри от  филма „Броненосецът Потьомкин”, думи от българската кинолента „Момчето си отива”.

Малко по-рано или по-късно,  от „ДоДекамерон” надникна и Теофраст.  Гостуващият за първи на „Ямбол чете„ автор сподели още в пролога на вечерта, че творбата му е реплика, намигане към „Декамерон”.

„Аз никога не съм се считал за писател, не се храня от тази дейност. Новата ми книга обаче, за разлика от предишните две, е оригинална, защото е съставена само от нов текст, докато другите бяха с неща от блога ми”, сподели Иван Стамболов-Сула. „В романа има много стройна символна система, това са 12 много приятни и смешни новели, същевременно книгата е и изключително сериозна, показваща колко сме оскотели в последните десетилетия”, заяви литературният домакин на „Ямбол чете” Христо Карастоянов.

При ред намигвания към  класическия и разюздан за епохата си текст на Джовани Бокачо / забраняван от църквата/, в „Синия салон„ във вторник вечер можеше да се очаква всичко.

И когато по средата на литературната среща в залата влезе с присъщия му размах Стефан Лазаров, следван от трима непознати свещеници, стана още по-весело и уютно.

Защото Ямбол може за пет дни да спира да пише, за да започне да чете, но както се пее в марша на 29 пехотен полк :” Ний ямболци сме с дивна мощ”.

Свещениците, оказа се, бяха празнували рождения ден на сливенския владика Йоаникий, и с удоволствие се включиха в дискусията, когато се заговори дали има прилика между християнството и комунизма.

Днес, сряда, пак от 18 часа, и пак, разбира се, в Синия салон на читалище „Съгласие”, ще гостува с новия си сборник разкази, наречен „Натюрморт с мъже”, Любомир Николов.

Борислав Ненов

About the Author :