Ветеринари в стопанството на Ана Петрова след смъртта на 11 животни, преди това – напрежение до областната управа

IMG_3333Днес, 18 септември 2018 г. ветеринарни специалисти от БАБХ отидоха във фермата на Ана и Тодор Петрови в Болярово, за да  установят от какво са умрели 11 овце от стадото. Преди това по обяд в областната управа се проведе спешна епизоотична комисия с участието на зам.-министъра в Министерството на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Петя Петкова и областният управител Димитър Иванов.

Самата Ана Петрова също беше пред областната управа, където заседаваше епизоотичната комисия заедно с подкрепящи я протестиращи. Те препречиха пътя на автомобила с ветеринарни специалисти в искането си за директен IMG_3702разговор с тях. На мястото дойде и полиция. „Дължите ми обяснение какво се случва. Ще ми убиете животните като минете през мен“, бяха част от изявленията на стопанката преди това.

Ето каква е предисторията: след ликвидирането на огнището на чума, тази ферма в Болярово бе единствената, в която ветеринарите не бяха допуснати – така е от дата от 18 юли. „Собствениците на стадото винаги са твърдели, че животните са здрави, въпреки получени и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразното заболяване“, пише в писмо от Българската агенция за безопасност на храните, адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров. Писмото е за организирани действия срещу ветеринарните власти. В него е заявено, че действията в Болярово са заплаха за националната сигурност.

На 14 септември, петък, самата Ана Петрова е подала два сигнала – в Областната дирекция по безопасност на храните-Ямбол и на телефон 112, че в стадото й са умрели животни. Стопанката отрича да са умрели от чума. Твърди, че става дума за преяждане.

IMG_3707 „Имаме нова ситуация, умрели са доста животни във фермата на Ана Петрова, тук сме във връзка с нейното заявление за оказване на ветеринарно-медицинска дейност“, каза на брифинга след заседанието на епизоотичната комисия зам.-министър Янко Иванов. Той отбеляза, че на следващия ден след подаване на заявлението, в събота, ветеринари са отишли на място, но ги е посрещнала група митингуващи, която ги е уплашила. Обслужващият й лекар д-р Мартин Божков е уведомил, че отказва да я обслужва. Пристигнал е екип от ветеринарни специалисти от София, които заедно с местните колеги да установи на какво се дължи смъртността. „Такава масова смъртност може да е от всичко, може да е зооноза – нещо страшно за хората. Тук вече говорим за общественото здраве. Или тя ще ни допусне и ще изясним каква е ситуацията, или ще сезираме главния прокурор  и ще влезем най-накрая по друг начин“, заяви зам.-министър д-р Янко Иванов.

Той посочи редица смущаващи факти. Едно от мъртвите животни според информационната система е от Твърдица и не е ясно какво прави в стадото. Собствениците на стадото са си позволили сами да лекуват животните, което е нарушение на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Осем от мъртвите животни са загробени, не се знае къде и как. Тепърва ще се установява от къде стопанката е получила храната за животните, къде е отивало млякото, допълни зам.-министърът.

Темата за въпросното стадо на Ана Петрова бе засегната и от депутата Кристиан Вигенин от БСП на пресконференция по-рано. Той показа разпечатка от сайта на Световната организация по здравеопазване на животните, където от БАБХ докладват, че на 13 септември 203 овце от стадото са избити и погребани. Защо лъжат Световната организация по здравеопазване на животните, попита народният представител и добави, че искат оставките на земеделския министър Румен Порожанов и на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Въпросът за този доклад беше поставен от медиите и на зам.-изпълнителния директор на БАБХ д-р Петя Петкова. Тя отговори, че следва да се запознае, за да отговори; че до момента не са обявявали, че са убили животните в този обект.

Следобед ветеринарите отидоха във фермата, желанието на стопаните е да извършат аутопсия на умрелите животни, под въпрос е дали ще допуснат вземането на кръвни проби. Ушните марки са описани.

IMG_3692 IMG_3696

About the Author :

Leave a reply