Велко Кънев грабна „Аскеер” преди 20 години

V KГолемият и непрежалим артист Велко Кънев, роден в Елхово, грабна най-голямата българска награда за театрално майсторство „Аскеер”, преди 20 години. Тя му бе присъдена за страхотното изпълнение в спектакъла „Великденско вино”, в който майсторът от нашия регион изигра ролята на поп Кръстьо Никифоров.
Велко Кънев ни напусна преди три години-на 11 декември 2011 г., като остави зад себе си прекрасни роли и в театъра, и в киното. В биографията му са изпълнения във филми като „Оркестър без име”, „Матриархат”, „Маневри на петия етаж”, „Да обичаш на инат”, „Бяла магия”, „Бон шанс, инспекторе!”.
Чаровният грозник на българското кино бе свързан тясно не само с родния си град Елхово, на чиято сцена е играл знаменития моноспектакъл „Великденско вино” на драматурга Константин Илиев, а и с ямболския Драматичен театър „Невена Коканова”.
В града ни Велко Кънев режисира пиесата на Съмърсет Моъм „Благородният испанец”, която продължава да е на сцената. Появата на артиста-режисьор бе събитие за Ямбол, тъй като по една или друга причина през годините Велко Кънев не бе работил с трупата на нашия театър. Големият артист вече бе в битка с рака, но се държа до последно и свърши работата си перфектно.
Велко Кънев, подобно на всички театрали от Елхово, излезе от шинела на тамошния режисьор Стойчо Стойчев. Неговата съпруга Дора Дарманова също е елховлийка, тя е съученичка от тамошната гимназия с ямболския артист Николай Вълканов.
Както неведнъж е ставало през годините, Велко Кънев не бе удостоен с подобаваща награда в Ямбол, въпреки че в града ни изобилства с почетни граждани, нямащи никаква или почти никаква връзка с областния център, като маршал Владимир Судец или Борис Велчев. Преди 20 години, през 1994 г., най-престижната награда в театъра-„Аскеер” обаче попадна в ръцете на Велко Кънев за изпълнението на ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино”. Тази знаменита пиеса бе играна и от трупата на ямболския театър през сезон 1986-1987 г., като в главната роля се превъплъти Тодор Тотев, а режисьор на спектакъла бе Диана Радева.

About the Author :