“Великден по света”

2Изнесен урок по български език и литература на тема „Великден по света” се проведе на 21 март 2019 г. в Народно читалище “Христо Ботев-1928”, с. Ботево по инициатива на Стоянка Ковачева – учителка по български език и литература в Основно училище “Христо Ботев”.

 В читалището ни гостуваха ученици от пети, шести и седми клас. Урокът проведоха Мима Контаки и Живка Танева – работещи в читалището. Бе представена презентация, чрез която учениците имаха възможност да научат за великденски традиции по света – в САЩ великденският заек крие яйца в 222градините на Белия дом; в Гърция на остров Корфу хвърлят керамични изделия през балконите си, за късмет през цялата година; в Швеция Великденската вещица, летейки в небесата на своята метла, с чайник в ръка поздравява всички за празника.

Това бяха част от фактите представени по време на урока. Учениците откриха разликите между начина на празнуване по света и направиха съпоставка с обичаите в нашата страна. Часът бе интересен и различен. Очакваме с нетърпение следващите часове заедно.

Мима Контаки

секретар на НЧ „Христо Ботев-1928”, с. Ботево

About the Author :