Великден в Болярово

IMGP6670aВъзкресение Христово е най-големият празник за православните християни, наричан празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

IMGP6246aПри обявяването на Възкресението свещеникът изнася от храма запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма “Св. Възкресение”, при слизането на Благодатния огън.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос.

Момите и момците на този ден се появявали с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава “Христос Возкресе”. Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден – след това.

Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината. Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаци започват се приготвят след 1920 г, и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

IMGP6358aС увлечение и удоволствие се включиха в подготовката за Великден възпитаниците на ЦДГ „Здравец“- Болярово. Заедно със своите учителки малките момичета и момчета изрисуваха в пъстри орнаменти великденските яйца. От причудливо обагрените свои творения те подредиха красива изложба. А в очите им се четеше гордост и задоволство от постигнатото- един истински кът на красотата!

Учениците от СОУ „Д-р Петър Берон” – град Болярово дариха боядисани яйца на жените в ДВУИ – село Малко Шарково  и на потребителите в Защитеното жилище за възрастни и ЦСРИ – град Болярово. Освен че им занесоха боядисани от тях яйця, те им поднесоха и кратка програма с тематични празнични стихотворения и песнички.

От Цветница до Възкресение Христово продължиха тържествените литургии в храм „Свети Димитър“- град Болярово, отслужени от отец Димитър Ингов: златоустова литургия, Последование на 12-те евангелия, Опело Христово- изнасяне на светата плащеница. Тържествената служба на Великден събра множество миряни и в храма „Свети Георги“ – село Воден.

И тази година празничните литургии по повод Великден събраха много жители и гости на община Болярово. Нека се помолим за повече здраве и благоденствие на всички тях и все така с радост да посрещаме светлите празници.

Честито Възкресение!

Великден

Великден е. Мълвим : “Христос возкресе!”

и празнично словата ни кръжат.

Дочуваме позната, блага вест

и по-приветлив става този свят.

 

Воистина возкресе! И донесе

в сърцата радост, ведри земни дни.

А днес го славим пак със стих и песен,

признателност в душите ни звъни.

 

Дано намерим като него сили

да сме великодушни,по-добри,

заветите му мъдри съхранили

за чест и доблест – в мъката дори…

 

И нека правдата му ни закриля!

От зли деяния и от беди

да ни опази! С търпелива милост

света греховен Бог да подреди.

Бинка Величкова

About the Author :