Великденски празник и забавни игри в ОУ „Стефан Караджа“

Picture 113В ОУ „Стефан Караджа“ беше отбелязан най-светлият християнски празник – Възкресение Христово, който носи посланието на силата и тържеството на живота, духа и вярата.  Празникът е част от дейностите по проект „Заедно да учим и творим“ на Общинското училищно настоятелство.

В предварителната подготовка за празника се включиха учениците от ателие „Сръчни ръчички“ и „Пъстро колело“. Те изявиха своето въображение и талант като боядисваха и рисуваха яйца, използвайки традиционни методи и новаторство. С тях те подредиха тематична украса в коридора на училището.

Празникът се проведе в първия ден след ваканцията и даде възможност на децата, не само да научат много нови неща, но и истински да се забавляват. Водещите Мария Игнатиева и Теодора Баргева увлекателно разказаха историята и традициите на празника – защо се боядисват яйца, как децата във Финландия излизат по улиците за молитва с шалове около главите си, носейки метли, саксии с растения с кафе и букети от върбови клонки, защо в Picture 091Австралия са особено популярни шоколадовите и захарните яйца, че в Норвегия Великден е по- дълъг в сравнение с много други европейски страни. Особен интерес предизвика фактът, че всяка година във Франция на Велики понеделник се приготвя гигантски омлет от 4500 яйца, който се сервира на главния площад на градовете, а на гръцкия остров Корфу се провежда традиционното “хвърляне на картоф”. В Канада пък се прави традиционният великденски обяд, на който се сервират ястия с картофи, печен боб, ябълков сладкиш. А вече 130 години Белият дом във Вашингтон е домакин на “Easter Egg Roll” на своя южна морава. Основното в тази традиция включва цветно твърдо сварено яйце с голяма лъжица, която служи за търкаляне на яйцето.

Учениците участваха в подготвените забавни игри. На музикален фон децата от първи клас подскачаха като зайци и при спиране на музиката „замръзваха“ в чудновати пози. “Горещо“ яйце си подаваха второкласниците. Децата от трети и Picture 124четвърти клас пренасяха по отбори яйце в лъжица. Петокласниците участваха в          екстремно надбягване с яйца. Играчите пренасяха яйцето си, получавайки указания от ръководителя като „Завърти се!”, „Ходи патешки!”, „Подскочи на един крак!” Във Великденско търкаляне на яйца се упражняваха учениците от VI клас. В надпревара с чували по двойки участваха учениците от VII и VIII клас. Най-добрите в състезанията получиха заслужено награди.

Тържеството завърши с „рисуване“ на Великденска рисунка в двора на училището. В „рисуването“  се включиха всички ученици като изливаха боя от черупки на яйца върху бяло платно.

Като учиха и се забавляваха заедно на празника, учениците се убедиха, че трябва да си прощаваме, да си помагаме и да вярваме в доброто.Picture 048 Picture 102 Picture 123 Picture 127

About the Author :

Leave a reply