Великденски вълнения край границата

vs160501-012.BMPОт средата на април в ангажиментите на военнослужещите от Сухопътни войски се прибави и охрана на българо-турската граница. До тогава те оказваха само логистична подкрепа на Гранична полиция, но вече патрулират съвместно с тях.

През Великденските празници над 270 военослужещи от Сухопътни войски оказват помощ на Гранична полиция по охраната на южната граница. Те са от военни формирования от състава на Втора механизирана бригада в градовете Шумен, Хасково и Ямбол, от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен и от 110-ти логистичен полк в Пловдив. Към всяко от районните полицейски управления на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово, които охраняват българо-турската граница, са изпратени групи от военнослужещи, които патрулират съвместно с граничните полицаи. Те са от военното подразделение 52 590 в Кабиле.

vs160501-014.BMPНа връх Великден военният министър Николай Ненчев заедно със семейството му – съпругата му Ирина, дъщеря му Невена, сина му Йоан и кръщелника му Иво, посетиха военнослужещите, които работят на празника, за да им занесат козунаци и великденски яйца.

Военният министър се срещна първо с групата за логистична подкрепа, която е отседнала в Болярово. За тях визитата беше изненадваща, защото не очакваха такова посещение, но го посрещнаха в помещението, в което си готвят и се хранят и дори се сбориха с яйца, които сами са си боядисали.

vs160501-018.BMPМинистърът разговаря с тях дали са доволни от условията на работа, какви са им проблемите. Те споделиха, че дават 12 часови дежурства с 24-часова почивка. Настанени са да нощуват в хотели в района, където работят. Армията им осигурява средства за храна и те си готвят, или се хранят по заведения, което на този етап ги удовлетворява повече от това да им доставят готова храна. Като единствен проблем те споделиха с министъра придвижването до граничната бразда, защото използват стари УАЗ-ки или ЗИЛ-ове, които често се развалят. Самият Николай Ненчев коментира разговорите си с военнослужещите: „Те са доволни на този етап с изключение на техниката. Ще направя всичко възможно да сменя част от техниката, която използват, защото наистина е в много тежко, лошо състояние. Надявам се до края на месец май да направя всичко необходимо поне част от техниката, която използват, да бъде подновена”.

vs160501-015.BMPМинистърът премина с военен джип разстоянието, което всеки ден военнослужещите изминават, за да стигнат до граничната бразда и усети сам колко е „удобно” пътуването с това изключение, че до граничната бразда край село Странджа се стига сравнително по-лесно, защото в този район са изградени помощните пътища и новата ограда е готова. Но има места, където пътищата още се изграждат и там пътуването е още „по –разтърсващо”.

За военослужещите задълженията им не са нетипични, самите те споделят, че приличат на мисиите им в Афганистан, където също охраняват. Като дисциплинирани хора военните не се впечатляват, че работят през празничните дни. Капитан Деян Добрев обяснява, че на Великден е „като всяко едно дежурство, в който и ден да е било. Изпълняваме си задълженията, нищо допълнително като напрежение, като настроение” и обяснява в какво се състои работата им: „Охраняваме съвместно с колегите от Гранична полиция по цялата полоса, за която отговарят конкретно ГПУ Болярово съвместно с тях, с автопатрули, като на определени места спираме, извършваме допълнителни огледи на такива горещи точки така да кажем, където вероятността за евентуално преминаване на границата незаконно е най-голяма”. Военните са оборудвани и с автомати, което допълнително респектира мигрантите.

vs160501-016.BMPНовата ограда облекчава значително работата на патрулите. Досега няма случаи тя да бъде отрязана или прескочена, каквито опити имаше с първата ограда. На местата, където е изградена, трафикът на мигранти е намалял. Капитан Деян Добрев допълва: „По думите на колегите от Гранична полиция трафикът, който е бил тук, е намалял значително, благодарение на оградата, която е изградена и продължава да се изгражда, а потокът е изместен на изток”.

Освен охрана на границата военнослужещите осигуряват и логистична подкрепа. При лоши метеорологични условия те превозват служителите на Гранична полиция до браздата, тяхна отговорност е и превозът на заловени мигранти. Ст. лейтенант Венцислав Бонев, координатор на логистичната помощ по българо-турската граница разказва: „Силите и средствата на Сухопътни войски отговарят и за зареждането с горива и с гориво-смазочни материали. Има група от Сухопътни войски, която също така спомага за охраната на самата полоса, там където е най-уязвимо и има нужда от задължителна подкрепа. Има четири групи, които са във всяко едно районно управление – Елхово, Болярово, Средец и Малко Търново. Последната и най-важна задача, която изпълняват силите и средствата на Сухопътни войски това е извеждането на закъсала техника и своевременното й ремонтиране”.

vs160501-017.BMPВоенните се включиха в охраната на границата и заради зачестилите опити на доброволни отряди да залавят бежанци. Затова министърът отново припомни: „Още веднъж използвам случая да се обърна към всички български граждани, които правят опит да патрулират по българската граница. Това е незаконосъобразно, нека да се обръщат във всеки конкретен случай, когато имат информация за това към нашите военослужещи и към Гранична полиция”.

Пред министъра военнослужещите заявиха, че ситуацията на българо-турската граница е спокойна, защото няма заловени нарушители през последните дни. Само седмица по-късно обаче мигрантските набези отново зачестиха. На 6 май край Голям Дервент са заловени 22 мигранти и техния каналджия от Търговище. Тунджанските полицаи заловиха в изоставена постройка село край Ямбол близо до автомагистрала “Тракия” други 17 мигранти.

vs160501-019.BMP vs160501-020.BMP vs160501-021.BMP vs160501-022.BMP

 

Диана Иванова 

About the Author :