Великденска изложба откри арт галерия “Стойчев”

IMG_0507Ямбол, 06.04.2018 г.

Арт галерия „Стойчев” откри традиционната си Великденска художествена изложба на Велики четвъртък, 5-ти април 2018 г., в 18.00 часа. Така галерията отпразнува и своя 9-ти рожден ден в присъствието на много приятели и гости. Цветя бяха получени от община “Тунджа” и от фондация “Енчо Кирязов”.Представени са над 100 художествени произведения, от които 14 – пластики. Те са дело на 42-ма творци не само от Ямбол, но от други градове. За пръв път участват двама художници от Пловдив, за които галеристът Красимир Стойчев сподели, че смята да работи и дългосрочно.

Домакинът Красимир Стойчев предостави думата на ямболския творец Сашо Казанджиев за официалното откриване на експозицията. Той от своя страна подчерта, че вече за 9-и път тъкмо в Страстната седмица галерия “Стойчев” открива изложба. Новото пространство, в което се премести галерията, отново беше свързано с друга светла дата – това беше Коледа. Все светли празници, свързани с IMG_0522духовното общение. Сашо Казанджиев сподели радостта си от присъствието на толкова много хора в галерията и възможността заедно да се порадват на онова, което авторите са изваяли за експозицията. Освен ямболските, присъстват и всички утвърдени автори, излагали в галерията вече 9 години. Представят се и нови творци, което е друга добра традиция. Показаното на изложбата Сашо Казанджиев разделя на две части. Едната част е онова, което е израз на пряката връзка на художниците с православната вяра. Затова то ги задължава да спазват определи правила, но все пак всеки от тях интерпретира различно и вярата, и канона, и изразните средства. В това е красотата – у всеки един автор може да се открие различния поглед. Иконите и прочие творби, изцяло подчинени на канона, са разположени в централната част на втория етаж на галерията. Другите творби са живописни и графични произведения, изразяващи с духовната връзка на авторите с онова, което търсят, намират и искат да споделят с публиката. Колкото повече хора намерят своята творба, от това ще бъдат доволни както художникът, така и галеристът, каза в заключение Сашо Казанджиев.

Изобилстваха пожеланията за светли Великденски празници. А показаното в експозицията за пореден път бе наистина прекрасно – богатство на художествени стилове, на свежи пролетни цветове и всякакво многообразие, едно изобилие от красота, концентрирана върху неголямото пространство.

IMG_0510 IMG_0515 IMG_0517 IMG_0519 IMG_0521 IMG_0523 IMG_0524 IMG_0525 IMG_0526 IMG_0527

About the Author :