Вдъхновяващо: Във всички училища играят едно и също хоро за Деня на Светите братя Кирил и Методий

1111Ямбол, 11.05.2018 г.

Всички ямболски училища днес се включват в инициативата „Розите на България“, посветена на 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий. Тя е организирана от Министерството на образованието и науката съвместно с българските общности зад граница, с участието на организации, където функционират български неделни училища в чужбина.

На 11 май 2018 г. на публични и оживени места в страната и чужбина деца, учители, родители изпълняват едно и също българско хоро – „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на БНР, хор на ФА „Тракия“ и хор „Космически гласове“. Участниците в инициативата вярват, че народната музика може да ни обедини, където и да се намираме.

В ПМГ “Атанас Радев” в Ямбол всичко започна с прочитане на целите на начинанието от директора Евгений Иванов. След като зазвуча музиката, отначало се заформиха няколко локални хора, които постепенно се обединиха в едно голямо. На него се хванаха и ученици, и учители. След като “Празничната сюита” приключи, извън регламента зазвуча популярната “Бяла роза”, под чиито звуци спонтанно и непринудено се заловиха много ученици. Така различното и празничното в междучасието бе удължено, а всички бяха заредени с положителни емоции.

Часът и мястото на провеждане на инициативата в област Ямбол се избира от ръководствата на училищата така, че да не се прекъсва учебният процес. В повечето учебни заведения  играят хорото в училищните дворове, предимно през голямото междучасие. В град Болярово, в селата Бояново, Крумово и Кукорево учениците танцуват на площада, в центъра на населеното място. В две училища народните танци са част от патронните празници на учебните заведения – така е в Бояджик и Зимница. В село Стефан Караджово инициативата се реализира в сградата на читалището.

IMG_1102 IMG_1106 IMG_1107 IMG_1110 IMG_1113 IMG_1115 IMG_1117 IMG_1120 IMG_1124 IMG_1129 IMG_1130 IMG_1133 IMG_1134 IMG_1135

About the Author :

Leave a reply