Валерия Велева представи „Рани от власт” в Ямбол

NEL_4901Народно читалище „Зора-1945” успя да уреди гостуването на известната журналистка Валерия Велева в Ямбол за представяне на новата ѝ книга „Рани от власт”, преди това да се случи в големи градове като Пловдив и Варна. Това сподели самата Валерия Велева. На срещата присъстваха заместник-кметът на община Ямбол Илиана Бицова и Румяна Тропчева, председател на Комисията по духовно развитие към Общински съвет-Ямбол. Велева бе представена в Художествена галерия „Жорж Папазов”, съорганизатор на културната проява, от литературния критик Димитър Бечев, директор на Регионална библиотека „Г.С.Раковски”. Неговият подробен анализ обхвана изцяло журналистическата и писателската дейност на Валерия Велева. Бечев я определи като „култова журналистка, за която едва ли има тайни за годините на нашия преход към демокрация” и „един от най-авторитетните български журналисти и анализатори на обществено-политическите процеси в България”.

NEL_4927Валерия Велева разказа на аудиторията за своите срещи с българските политици. „Двадесет и пет години тичам след политиците, двадесет и пет години дишам праха им, двадесет и пет години ги следвам неотклонно, критикувайки ги, влизайки в душите им, опитвайки се да ги кача на кръст и да ги разбера,” започна своето изложение тя. Първият заместник главен редактор на вестник „Преса” сподели, че никога не е изпращала въпроси за интервю предварително и не е избягвала неудобните теми за разговор. Велева разкри, че е напуснала вестник „Труд”, защото е била подложена на натиск да прави поръчкова журналистика.

 

 

NEL_4956Тя отговори на въпросите на присъстващите, които бяха предимно от политически характер. Сподели, че единственият човек, когото не би интервюирала никога, е Асен Агов, който навремето я уволнил от националната телевизия. Валерия Велева изтъкна, че не трябва да чакаме политически месия, а да работим повече и да изградим гражданско общество. По време на срещата течеше мултимедийна презентация с черно-бели снимки от нейни интервюта с политици, спортисти и хора на изкуството.

NEL_4954Накрая Илиана Бицова връчи подарък на Валерия Велева от името на кмета на община Ямбол Георги Славов. Литературно-журналистическата вечер завърши с автографи и снимки.

Георги Русев

About the Author :