Валерия Велева в Ямбол: ”Падането от върха е ужасяващо”

888„Падането от върха е ужасяващо, няма български политик, от тези които съм интервюирала, който да е приемал нещата по друг начин”. Това бе едно от дългогодишните наблюдения, споделено  в петък в  Галерия „Жорж Папазов” от Валерия Велева. А  пред нейния  микрофон са говорили от началото на Прехода досега премиери, президенти, лидери на водещи партии, председатели на Народното  събрание. Говорили са и голяма част от качествените хора в културата – писатели, художници, артисти, музиканти.

Срещата с Валерия Велева, която бе представена от литературния критик Димитър Бечев, бе по покана на читалище „Зора”, в сътрудничество  с Художествената галерия, а конкретната причина бе новата й книга „Рани от власт”.

„Какво направих аз, след като ги познавах толкова отблизо”, обясни, че се е запитвала зам.-главната редакторка на вестник  ”Преса”, преди това един от топ журналистите на в. ”Труд”. „Реших да оставя думите за тях за поколенията”, посочи тя. Велева се върна към едно от интервютата си, което е със съпругата на големия актьор  Стефан Данаилов. „Докато говорехме, тя изпуши два пепелника с цигари. Споделяше за невероятните си терзания, изпитвани от това, че мъжът й е бил желан от толкова много жени, и как Стефан понякога се прибирал чак на сутринта, а тя е трябвало да се прави, че не е наясно какво става”.

„За мен нямаше затворена врата от тези, които бяха на власт, вероятно аз съм журналистката с най-много интервюта с  тях. Защото бях неуморна.”  Велева си припомни как взела огромно интервю само три дни преди парламентарните избори през 2001 година от министър-председателя по онова време Иван Костов. Разговорът бил много тежък ( Костов е интровертен, той не обича хората, това е негов огромен недостатък, вметна журналистката), когато правех интервюто усещах как по гърба ми потича вадичка вода”. ”Първите две години на  Костов като премиер бяха много съзидателни, после дойде грабенето, лакомията на неговите хора. Той изпусна  юздите и СДС се втурна в лудешка приватизация.

„Разпускането на ТКЗС, връщането на земята в реални граници, изколването на животните, това бе чудовищна грешка. Като толкова бе проблем името ТКЗС, променето  го, но не съсипвайте”, каза Велева на въпрос от залата. „Сами си избодохме очите, не са ни виновни чужди държави. Състезанието със Запада е безмилостно, по времето на Брежнев ние се бяхме разглезили, след като Тодор Живков с една прегръдка с него, получаваше каквото поиска”, допълни авторката на „Рани от власт”.

„Аз съм от симпатизантите на Меркел.  Големият ни проблем като държава и както в това, че дори не можем да си направим европроектите, така и в това, че не знаем какво ще правим след  10, след  20 години, нямаме национална кауза.  И Европейският съюз не знае. Но аз все пак съм оптимист за бъдещето на България, държавата ни е преживяла и много по-тежки времена”, бе една от обобщаващите фрази на Велева, срещата с която продължи почти два часа.

„В БСП, на „Позитано” 20, трябва да се самообесят всичките, заради провала си на последните избори, а те се правят, че нищо не е станало”, каза още Валерия Велева.

Срещата, организирана от читалище „Зора” и Художествената галерия, премина при пълна зала. Правеше впечатление, че аудиторията е предимно  от хора над  55 години, които познават какво е писала през годините Валерия Велева. Това са и хора, за които вестниците бяха като въздуха, може би те са и последните мохикани на класическата преса.

На екрана в Галерия „Жорж Папазов” почти непрестанно пробягваха фотоси, на които Велева е с личностите, които е интервюирала през годините – Желю Желев, Георги Първанов, Петър Стоянов, Бойко Борисов,  Христо Стоичков, Лили Иванова, Рангел Вълчанов, Генчо Стоев, Чочо Попйорданов и много–много други. При всичките пристрастия на публиката, случайни или мимолетни фигури, няма  сред тези, които са станали част от книгите на Валерия Велева.

25 години са и съвсем малко, но са и страшно много, пак е въпрос на гледна точка.

About the Author :