Валентин Петков, главен изпълнителен директор на „Български пощи”: Искаме да се превърнем в кеш касиера на обществото

DSC03817a–  Каква е тенденцията за развитие на „Български пощи”? Вашите служители като че ли станаха можещи всичко и поемащи всички комунални плащания и услуги. Това не е ли трудно за тях, как успявате да ги обучите?

–  „Български пощи” винаги е имала много широка гама от услуги, която е изпълнявала. Ние имаме доста добри служители и работници. Поставяме си конкретни задачи и широката гама от услуги, които предлагаме, е в интерес на хората, така че ние трябва да се настроим към техните изисквания. Ние сме организацията в България с най-широка мрежа. 2981 пощенски станции при 5134 населени места. Така че нашата работа е в услуга на клиентите и търсим такива хора, с такива качества.

–  Като тенденция ще се увеличават ли услугите, които предлагате и те ще стигат ли до по-малките населени места?

–  Ние работим за някои услуги в малките населени места, които са по-специфични. Много сериозно се работи по този въпрос – за услуги, които няма да бъдат предлагани в големите градове, в големите села дори. Така че те са да поемат част от нещата, за които обществото в момента изостави малките населени места.

–   Ямболската поща първо се разпределя в Сливен и тогава потегля за страната. Държавата се опитва да върне самостоятелността на отделните региони, възстановявайки закрити областни структури. При вас като търговско дружество може ли да се мисли към възстановяване на стари структури или вие се стремите към окрупняване?

–  Този процес ще върви към окрупняване. Това е една тенденция, наречена сортировка. Защо се прави така? За да имаме в разменно-сортировъчните центрове техника, която да може да ускори прохождението на пратките, тези неща трябва да се съсредоточат на по-малко места. Така е в цялата страна. Перник се сортира в София, София област – в София, Кюстендил се сортира в София, Габрово е в Горна Оряховица. Ще останат не повече от 12 такива разменно-сортировъчни възли. Това в никаква степен няма да доведе до намаляване на персонала, напротив, тези хора ще ги извадим на фронт-офисите за услугите. Парично-преводна дейност, инкасиране на суми. Ние искаме да се превърнем в кеш касиера на обществото.

–  Вие удържахте фронта да останете единствената толкова голяма държавна компания. Как успявате да се справяте в едни условия на свободен пазар?

–   Едно от новите неща е да развиваваме куриерската дейност – „Булпост” – поделението на „Български пощи”. Пазарът е около 200 млн. лв. годишно. Така че ние ще се постараем и откриваме този офис тук в Ямбол, след 2 часа в Сливен. Това е десетият офис, който откриваме на „Булпост”, в Сливен ще е единадесетият. По този начин ние ще използваме транспортната и логистична схема на „Български пощи”, но няма да доставяме до 9-10 или 12 офиса. Ние сме единствената компания, която доставя куриерски пратки до всички населени места в България.

–  Искате да конкурирате и частните компании?

–   Да, разбира се. Влизаме в пряка конкуренция и клиентът ще определи кой е по-добър. Но искам да ви кажа, че частните компании в много места използват логистичната мрежа на „Български пощи” и вече в самия град те ги доставят. Нашите цени са по-конкурентни и по-добри от цените на частните комвпании. В момента обмисляме и нова ценова политика.

–   През първото тримесечие на тази година имате положителен финансов резултат, постижение, което не сте имали дълго време. На какво се дължи печалбата?

–   Печалбата за тримесечието се дължи до голяма степен на пратките за чужбина и в сравнение с миналата година на над 1 млн. писма за местни данъци и такси, които чрез хибридната поща ние доставихме на гражданите. 150 и няколко общини пожелаха тази услуга да бъде извършена от „Български пощи” при 264 общини, това е повече от две –трети.

–  Как си обяснявате този интерес от страна на общините?

–   Аз смятам, че общините разбраха, че ние имаме най-широката мрежа, имаме най-голям контакт и достъп до хората, тъй като ние сме единствените, които реално достигаме до всички населени места в България. „Български пощи” и въобще пощенските компании в света, освен, че са търговски дружества и се стараят да постигнат печалба, те имат и изключителни социални функции, за да могат хората да използват различните видове комуникации, които пощите предлагат.

–  Това гарантира ли бъдещето на „Български пощи”?

–  Ние се стараем и сме символ на държавността. Държавата помага и ще помага и, разбира се, това зависи от нас – мениджърския екип на централно ниво и хората в районите и областите. Засега поне се справяме добре.

–   Какви са прогнозите ви за финансовия резултат в края на годината?

–  Ние се надяваме да бъде положителен финансов резултат и към това се стремим. Това е една от идеите тук и затова и се насочваме и към разширяване на куриерските услуги.

Интервю на Диана Иванова

About the Author :