Валентина Радинска представи в Ямбол “Защото е студено”

IMG_9195Вечер, изпълнена с поезия от висока класа – такава бе творческата вечер на голямата съвременна поетеса Валентина Радинска, снощи, 10 юни 2019 г., в читалнята на Регионалната библиотека в Ямбол. Повод е представянето на последната й стихосбирка “Защото е студено”. Събитието е част от поредицата мероприятия, посветени на 40-годишния юбилей на Дружеството на писателите в Ямбол.

Биографията и творческия път на Валентина Радинска, автор на 11 стихосбирки, носител на множество национални литературни награди, бяха представени от Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите.

IMG_9200Книгата “Защото е студено”, а и цялото творчество на Валентина Радинска, бяха представени от критика Иван Гранитски, собственик на издателството, направило стихосбирката факт –  “Захари Стоянов”. Радинска е един от поетите, които пишат и издават много рядко, с много  голяма самокритичност и това също е един от важните белези на таланта, отбеляза той. Тя следва проверените традиции на Дора Габе, Багряна, Станка Пенчева и поколението след тях на Екатерина Йосифова, Миряна Башева, допълни критикът.

Още в първата книга на Радинска –  „Към мен върви човек“, се появяват знаковите думи и внушения в творчеството й. На първо място това е думата „човек“. Тогава стиховете й са по-радостни, с надежда, че човекът може да IMG_9201срещне сродния си брат. С годините, особено в преломните 90-те години, тя става все по-драматична и интровертна. Валя Радинска носи изключителната социална чувствителност на Ахматова и Цветаева и това се отразява в стиховете й. Раздвоението, страданието на мислещата ранена човешка душа – това интуитивно присъства в стиховете й, създадени във времето на социалния прелом. Поезията й е поезията на драматизма, на пределната изповедност, отбеляза Гранитски.

Новата й книга „Защото е студено“ е любовна лирика на състраданието, на космическата любов, любовта към ближния по принцип. Това е антитеза на липсата на любов на човека към човека. Заглавието на книгата –  „Защото е IMG_9204студено”,  е глобалната метафора за нашето време. Това е социалната човешката, студенина, между близките, омраза, разпад на всички структури у хората, което е общ процес в Европа, може би в света. Не случайно предишната й книга е наречена „Уроци по мълчание“ – в такива драматични времена вероятно мислещият човек трябва да се научи да мълчи, понякога мълчанието говори повече от крясъка, каза критикът.

Новата книга е великолепно оформена от художника Милчо Талев, който живее и твори в Поморие, но е повече известен в чужбина. Той е рисувал по стиховете й, в някои от картините има цитати от стихотворенията на Радинска.

IMG_9205Оригинална метафоричност, усет за пластичност на образа, картинност, дълбочина за подтекста на словото са отличителни черти на стиховете.

Освен че прочете прекрасни стихове, Валя Радинска разказа предисторията на заглавието на новата си книга. Когато преди време журналист попитал съпруга й, режисьора Крикор Азарян, защо поставя „Чайка“ на Чехов, той позамълчал и накрая казал само: „Защото е студено…“

Поетесата призна, че натюрелът й е драматичен още преди да загуби сина си и съпруга си. Сподели, че за разлика от останалите хора за поета е шанс да преработи енергията от драматичното преживяване и да я превърне в нещо друго.

Радинска е родом от Сливен, но се оказа, че за пръв път представя своя книга в Ямбол. Само за един ден е била преди тук – през далечната 1978 г.

About the Author :

Leave a reply