„Вакуум Ел Систем“ разширява производството, търси нови кадри

SAM_1671Нетрадиционна форма на набиране на специалисти прилага „Вакуум Ел Систем“ -Ямбол – чрез позиционирана в центъра на града информационна шатра те търсят своите бъдещи колеги. „Фирмата има много поръчки, основните клиенти са от Западна Европа – Англия, Германия, Италия, Швейцария, Франция. Много са запитванията, както и реалните пръчки – за следващата година и половина има подписани договори и е необходимо да увеличим производството с 70-80 % спрямо настоящото“, съобщи прокуристът инж. Георги Бонев. Затова и предприятието е предприело различни кампании за набиране на кадри – по традиционни и нетрадиционни начини. Идеята с павилион им е подсказана от кариерните центрове, които големите университети и целта на фирмата е да презентират на обществеността в Ямбол разширението на производството и търсенето на нови кадри. Следващата седмица кампанията ще бъде повторена в Ямбол, ще бъде проведена и в Сливен. Преди месец и половина са направили подобна презентация в центъра на Ямбол и благодарение на нея са успели да SAM_1694привлекат 6 специалисти. Компанията е организирала безплатен за работниците курс за заварчици и четирима вече работят на трудов договор във „Вакуум Ел Систем“, след като са издържали преди дни изпита. Фирмата предпочита сама да си обучава кадрите заради слабата подготовка, с която се излиза от учебните заведения.  От университети идват студенти без елементарни познания по чертане, инженери са без елементарни познания по машиностроене – това е предизвикателство към нас  и към колегите от фирмата да обучим кадрите за нашите нужди, спрямо изискванията ни, коментира инж. Георги Бонев.

Предприятието се е опитало да се включи към дуалното обучение, осъществявано от ПТГ „Иван Райнов“-Ямбол, но не е имало свободни ученици, които да поемат. Оказало се, че няколко големи фирми от региона са ги изпреварили – сключили са договори с училището и с учениците. Тази зима фирмата ще направи възможното за догодина да се включи в дуалното обучение. Неотдавна „Вакуум Ел Систем“ участва и в кръглата маса, организирана от Техническия факултет в града, където отново се е презентирала и е направила нужното, за да SAM_1695привлече студенти на стаж. Провели са няколко интервюта, но се оказало, че нивото на подготовка в университетите не отговаря на очакваното.

Производството на „Вакуум Ел Систем“ е в две основни направления – едното е на вакуумни помпи, части и елементи на вакуумни съоръжения и помпи; второто е свързано с листообработване, изработване на различни метални конструкции от ламарини. И в двете направления имат доста поръчки и търсят шлосери, оператори на CNC машини, оператори на бояджийна станция, заварчици, монтажисти. Целта е 25-30 човека да бъдат назначени до месец-месец и половина, за да се отговори на сключените с клиентите договори. През последния месец са назначени общо 12 човека. Нужни са нови хора и за администрацията. Установен е контакт със Софийския университет и с Техническия университет в София и от там ще бъдат наети двама студента за лятна практика за 2 месеца, за да помогнат в конструктивен отдел с обработване на чертежите на клиентите. Нужни са още конструктор, технолог, цехов технолог. Целта е производството да премине на две смени.

SAM_1675В информационната листовка е посочена възможност за заплата 2000 лв. Да, това са реални заплати, потвърди инж. Георги Бонев. Част от опитните работници заработват и над това, има заварчици, които последните месеци взимат 2 800 до 3 200 лв. Заплащането е обвързано с норма и разценките позволяват трудолюбивите да получават такива доходи, поясни той.

В началото на тази година фирмата успешно реализира два проекта. Единият бе по ОП „Конкурентоспособност“ за над 1 600 000 лв. и чрез него са купени две нови машини – обработващ център и лазер. Вторият проект е пред Фонд “Условия на труд“ – той е за намаляване на запрашаването – направен е под със специално покритие от полиурея, за да има износоустойчивост и удароустойчивост.

About the Author :

1 Comment to “„Вакуум Ел Систем“ разширява производството, търси нови кадри”
  • Минка Кръстева
    May 18, 2022 - Reply

    Търся работа като мотокарист

Leave a reply