Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Във връзка с предстоящите летни и ваканционни дни пътните полицаи планират и ще реализират множество превантивни мерки за безопасността на движението по пътищата в област Ямбол.

Традиционно, всяка година, на територията на цялата страна се провежда полицейската акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”. Целта е ограничаване на причините и условията за настъпване на пътнотранспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци и намаляване броя на пътните инциденти от този вид.

Акцията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ ще се проведе за времето от 15 юни до 31 август. В рамките й, в периода до 30 юни, ще се провеждат специализирани полицейски операции в дните, в които са планирани ученически празненства за края на учебната година в различните възрастови групи, както и в дните, в които официално се закрива учебната година. Засилено полицейско присъствие и контрол на пътното движение ще има в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година за прогимназиален и гимназиален курс. При контрола на пътната безопасност униформените ще акцентират върху спазване ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, в т.ч. от малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски. Планирани са съвместни действия с Регионалния инспекторат по образование и училищните ръководства, както и с органите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, за обезпечаване сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии в края на учебната година и през летните месеци. Създадена е организация за извършване на инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества; проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки. Пътните полицаи през лятото ще засилят контрола и увеличат броя на проверките в малките населени места на област Ямбол, където традиционно през ваканционните дни има повече деца, по отношение управлението на мотопеди, мотоциклети и автомобили от неправоспособни. От „Пътна полиция” апелират към възрастните да упражняват повече контрол в това отношение спрямо децата и младежите. Специализирани полицейски операции, насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, и контрол над използването на обезопасителни системи за превозване на деца и поставени обезопасителни колани на водачите и пътниците в автомобилите ще се планират и провеждат през целия сезон.

Статистически данни:

На територията на област Ямбол от 1 януари до 15 юни 2016г. са регистрирани общо 158 пътнотранспортни произшествия, от тях 23 тежки произшествия с шест жертви и 28 ранени. В този отчетен период при пътнотранспортни произшествия, настъпили в областта са били ранени 4 деца / едно като пешеходец и три като пътници в автомобил/.

За периода от 1 януари до 31 май от служителите, на които са възложени дейности по контрол на пътното движение, са констатирани 5781 нарушения на правилата за движение, като са съставени са 1035 акта и 4583 фиша. Установени са 173 неправоспособни водачи и 76 водачи, управлявали МПС под въздействието на алкохол, като от тях 30 са водачите управлявали МПС с концентрация на алкохол над 1,2 промила.  2010 са наложените санкции за превишена скорост. Констатирани са и 7 случая на отнемане на предимство на пешеходци.

 

About the Author :