Бяла лястовица се появи в село Крайново

9_nНа 4 юли 2014 година  в боляровското село Крайново се появи бяла лястовичка. В този ден пръв я забелязва един от полицаите, охраняващи границата.

Ангелина Василева, кметският наместник на Крайново е удивена от тази новина, но когато сама я вижда, започва да разказва на хората в селото, за да дойдат да я видят. Така от дни те се събират всеки ден на центъра, за да я видят. Коментират, че вероятно има гнездо в  някоя от изоставените къщи в селото, защото не я виждат постоянно.

7_nЖителите на Крайново са радостни и  си говорят, че това се случва на 100 години веднъж и никога не са вярвали, че може да се появи в тяхното село. Баба Яна Шаматова,  която е на 86 години, споделя,че не е виждала никога бяла лястовица в живота си.

Всички в селото се събират и стоят всеки ден, за да се порадват на този символ на надеждата. Красивата снежнобяла птичка е като водач на другите, разказва ми Ани Василева – литне ли тя, останалите я следват. Хората предричат, че това е добър знак за Крайново и си спомнят за Йовковия разказ „По жицата”, очаквайки добрите неща, които предстоят в селото и чудото, на което тя е символ.

Лора Величкова

About the Author :