Бърдаров и „Аз още броя дните ” обраха овациите в Синия салон

DSC02387Георги Бърдаров и неговият дебютен роман „Аз още те помня” бяха посрещнати, и което е далеч по-важното, изпратени, от публиката на литературните дни „Ямбол чете” с ръкопляскания. При почти пълна зала премина вечерта на 27 октомври, четвъртък, а сред дошлите на срещата имаше много мощно географско и ученическо присъствие.

Първото се обясняваше от факта, че Георги Бърдаров е доцент в Геолого-географския фактултет на Софийския университет, второто – от попурярността, която придаде телевизията на белетриста, както и на качествата на романа „Аз още броя дните”.

DSC02394Литературният домакин на „Ямбол чете” Христо Карастоянов в случая бе и в ролята си на редактор на творбата.  Той заяви, че в продължение на три месеца за него е било удоволствие да работи над романа, който представлявал  съвършено различен поглед към историята на сараевските Ромео и Жулиета. ”С книгата си Бърдаров опроверга всичкото пренебрежение,  което се изсипа върху реалитито, наречено „Ръкописът”, ругано и от мен включително”, призна си Карастоянов. Той допълни, че романът „Аз още броя дните” е разбъркал всички представи за класации в родната литература.

DSC02390Георги Бърдаров обясни, че е прочел всичко за сараевските Ромео и Жулиета, и тази любовна история е влязла в него и не го е оставила, докато не я написал. Авторът обясни, че виновен за заниманията му с литература е телевизионният сериал „Седморката на Блейк”, вървящ по времето, когато той е бил в 7 клас. Бърдаров се прехласнал по филма и плакал цяла нощ, след като бил излъчен последният епизод. Тогава днешният доцент решил да напише продължение на „Седморката на Блейк”, сторил това през лятото и попаднал при писаното слово.

DSC02409„Това, което научих за една седмица в Босна, е рана, която не може да зарасне, тя само ще се разраства, каза Бърдаров”. Той сподели, че не е намерил отговор на въпроса защо се избиват помежду си сърби и босненци, израснали заедно, учили заедно, живели заедно толкова години.

„Много неща в живота ми са ставали случайно. Така беше и с разказа „За петата ракия”, който не събираше никакво одобрение в един сайт, а после, изведнъж, набра огромна популярност в интернет”, каза още в читалище „Съгласие” авторът на „Аз още броя дните”.

DSC02396На въпрос дали и с какво му помага географията, Бърдаров отговори: ” Тя дава много широк поглед върху света, аз обожавам тази специалност”.

„Съзнанието отказва да приеме това, което се случи през 1993 година в Босна, това беше война между братя”, заяви още писателят , за който „най-важното е ако имаш мечта, да не се отказваш от нея”.

Борислав Ненов

About the Author :

Leave a reply