Българското женско лоби събира 1 млн. подписа с искане Европейската комисия да започне законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените

DSC03645Българското женско лоби ще събира 1 милион подписа до Европейската комисия за да започне законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените, стана ясно по време на конференция  „Немият вик на насилието“ по инициатива на Илияна Йотова, евродепутат.

Сред гостите в препълнената зала бяха колегите евродепутати на г-жа Йотова, Георги Пирински, Мария Арена – евродепутат от Белгия и координатор в Комисията по правата на жените и равенство между половете, както и Биляна Борзан, евродепутат от Хърватия и също член на комисията. Присъстваха също така д-р Розалина Лачева, старши ръководител в Европейската агенция за основните права, Яна Първанова, адвокат свободна практика от адвокатската колегия в Ямбол, служител на МВР, както и Екатерина Воденичарова – психолог, специализиран в жените жертви на домашно насилие.

DSC03653На конференцията бешен представено последното мащабно изследване на Агенцията за човешките права на ЕС, в което са анкетирани 42 000 жени. 13 милиона жени за последните 12 месеца в страните от Европейскоя съюз са били обект на домашно насилие. Една от всеки три е преживяла физическо или сексуално насилие, а една от всеки две жени е била подложена на сексуален тормоз. В България едва 14% от жертвите са подали сигнал до полицията. Една българка на всеки четири е била жертва на насилие и тормоз.

В Хърватия вече има национална стратегия за насилието срещу жените – заяви хърватската евродепутатка Билияна Боржан и допълни тревожната информация, че две трети от жертвите на  убийства  в страната са жени и това неминуемо е свързано с насилието срещу тях.

DSC03639Присъстващият адвокат от колегията в Ямбол, Яна Първанова изброи законите, защитаващи жените от домашно насилие и наказващи виновника. Сред главните проблеми Яна Първанова е краткия срок, в който жертвите на домашно насилие могат да подадат жалба – само един месец. Впоследствие служител на МВР описа процеса по подаване на жалба. Според него, все още основен проблем е убедеността на жертвите, дали трябва да подадат жалба: „Само около 14-15%  от претърпялите домашно насилие подават жалба до МВР и търсят правата си“ сподели той. В кратко видео, представено от Мария Арена, евродепутат от Белгия тя изрази своята подкрепа към гражданската инициатива и подчерта важността да бъдат поощрявани жените към действие, когато има случай на домашно насилие.

Дискутиран бе и психологическия ефект от насилието срещу жените. Психологът Екатерина Воденичарова описа начина, по който жертвата бива погълната психологическо от насилника си и как това води до изолирането им в отделен свят. „В момента работя с жена, която все още мисли, че насилника и ще се върне – въпреки, че той е в чужбина от цяла година. На тази жена, както и на много други в подобна ситуация, и е много трудно да започне живота си наново“ сподели психологът.

DSC03640Г-жа Йотова подчерта необходимостта от възможно най-бързото подписване и ратифициране на т.нар. Истанбулска конвенция от страните в Европа.  Тази конвенция бе приета от Съвета на Европа през 2011 г., след като през 2002 г. той препоръча създаването на национално законодателство за насилието срещу жените. «Засега само 11 страни в Европа са я подписали. Поздравявам моята хърватска колежка г-жа Биляна Борзан от Групата на социалистите и демократите в ЕП, която днес е наш гост и която отбеляза, че Хърватия вече привежда законодателството си в духа на Истанбулската конвенция, макар и страната само да е подписала конвенцията, без ратификация в хърватския парламент.»,  отбеляза Илияна Йотова.Тя допълни, че Истанбулската конвенция е най-пълният документ, който осигурява както цялостна защита на жертвата, така и превенция на всякакви форми на насилие. «България има Закон за защита от домашното насилие, но той указва какво да се прави, едва след като жената вече е била физически или сексуално насилена. Липсва превенцията и въпросът как въобще да не се стига до такива случаи.»

На последвалата дискусия представители на гражданското общество и ръководители на НПО-та изразиха благодарността си към Илияна Йотова, че предизвиква внимание към сериозния проблем с насилието срещу жените и подкрепиха инициативата и истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от България. Представителите на НПО-та бяха съгласни за нуждата от мрежа за превенция на всички нива на обществото. Г-жа Йотова и Г-н Пирински изразиха надеждата, че и новата Европейска комисия ще обърне повече внимание на този въпрос.

Темата ще бъде поставена отново на предстоящата сесия в Страсбург идната седмица. В отговор на парламентарно питане, последвано от дискусия, ЕК трябва да посочи конкретните законодателни мерки, които ще предприеме за ефикасна борба с насилието срещу жените.

About the Author :