Българо-италианските връзки започват с хан Алцек и стигат до песента “О соле мио”

IMG_5132Интересни моменти от общата ни история между България и Италия разказа консулът на Италия във Варна Антонио Таркуинио в Ямбол. Това стана веднага след откриването на изложбата “За Свободата – Гарибалди и българите” в Регионалния исторически музей, която дава много информация за българи, участвали в гарибалдийските дружини.

Тук през България са минали толкова много войници от Италия. Една от най-хубавите италиански песни е била написана в България – “О соле мио”. Във войната в Крим през по миналия век са участвали италиански войници, които на връщане от Крим, на българска земя, след като толкова много им е липсвало яркото слънце – такова каквото е то в родината им, виждайки го тук, на българския бряг, написват тази песен, разказа Антонио Таркуинио.

Друг случай: в Пловдив е имало италиански войници, които при едно земетресение са помогнали много на града. Оттогава кметът на град Пловдив е обявил ракията за тях безплатна.

Средновековният поет Лудовико Ариосто пише епическата поема на историческа основа и неговият герой Орландо Фуриозо минава през много страни и народи, включително и през България. В голяма част от произведението се разказва за българите, за войната на българите срещу арабите. Между впрочем именно с репродукции на откъси от тази поема беше открита изложба в Областната администрация в Ямбол.

Консулът даде  друг пример: Един от синовете на хан Кубрат – хан Алцек със своя народ започва едно пътешествие, което излиза от Балканския полуостров и отива в Апенинския. Първо се заселва в Равена, където не намира добри условия за живот и продължава на юг, минава през родния град на консула Торе ди Пассери, през Корфиньо и Рокаразо и стигат до мястото,  наречено “Клетките на България”, понеже в околността са намерени скални жилища – клетки, като нашите скални манастири, които са направени от тези преселници. Този град се нарича Челле ди Булгерия. През 2016 г. беше открит паметник на Алцек там. Сега този град е побратимен с Велики Преслав.

Има проект за побратимяване на първите столици на България и Италия. Първото държавно образование с името Италия има за столица Корфиньо.  Там са изсечени и първите монети на Италия. Този град съществува и в момента, не е голям град, също като Плиска има около 1000 жители. Установихме вече контакти, желанието от двете стани за побратимяване е налице, остава само да изпълним проекта, сподели консул Таркуинио.

About the Author :