България не бива да бяга пред вятъра

KunevПетър Кънев, зам.-председател на бюджетната комисия в парламента:

– Как трябва да се извърши реиндустриализацията?
– Рецепта няма. Истината е, че Европа се усети доста късно, че избра един грешен път на развитие, защото не може 15 години да правиш деиндустриализация, да си изнасяш работните места и производствата в далечните страни, да напълниш европейския пазар с китайски и азиатски стоки, да стигнем до там, че българските мартеници и българските икони пред манастирите да са китайско производство и след това с магическа пръчка да стане реиндустриализацията. Очаквам, че до 20-25 април правителството ще представи една предварителна програма за обществено обсъждане на програмата за реиндустриализация. Много хора си представят, че това ще бъде изливане на милиони бюджетни пари във фалирали предприятия. Това няма да го допуснем, още повече, че в бюджета ни няма заложени такива средства. Ще се търсят механизми, с които фирмите да бъдат подпомогнати в създаване на технологии и производства с по-висока добавена стойност. България в момента е една от страните с най-висок процент на износа, експорт на полуфабрикати и най-вече на суровини. Основно концесии ще се дават там, където ще се прави износ не на суровини и материали, а на полуфабрикати или краен продукт. Трябва да увеличим добавената стойност на продукта. Има много такива финансови механизми, такива са финансовите механизми за кредитиране чрез Българската банка за развитие, такива са и международните финансови инструменти. Бъдещето ще покаже доколко успешен е нашият ход, но мисля, че правителството има ясната увереност и убеденост, че това трябва да стане.
– Какво се случва с вашето предложение за облечкаване на изискванията към малките фирми? Защо синдикатите се противопоставиха толкова яростно срещу него?
– Всеки изпълнява някаква роля в този живот, синдикатите са си втълпили, че трябва да бранят до дупка своите интереси. Не съм се отказал въобще от тази идея, просто решихме, че след изборите, след като бъдат обсъдени тези придложения в Тристранния съвет, те твърдо ще влязат. Аз категорично ще ги защитавам, още повече, че това, което предлагам аз, касае микрофирмите и малките предприятия, където синдикална дейност въобще няма. Вие сами разбирате, че една микрофирма от мъж и жена трудно ще избере кой да е профпредседател и с кого да се съгласува правилника за работното време и правилника за организация на вътрешния ред и кой кога да излиза – мъжът или жената първо в отпуска. Прекалено много глупости има в нашия живот, за да се ядосваме на поредната от тях – реакцията на синдикатите.
– Какво се промени за бизнеса през последните 10 месеца и усеща ли бизнесът тези промени?
– От всичките ми срещи с реалния бизнес се открояват няколко промени. Първо спря големият натиск върху фирмите от страна на предишното управление. Второ започна реално изплащане на ДДС и връщане на това, което държавата е длъжна да изплати на бизнеса. Трето – действително правителството полага усилия да отпаднат голяма част от лицензионните режими и административните пречки. Аз имам наблюдения примерно от последните пет правителства, че всеки като вземе властта обещава, че това ще го направи. Истината е, че това правителство е първото, което прави нещо реално, благодарение на вицепремиера Даниела Бобева и неистовите усилия нещо да променим в бизнес средата. Съпротивата е огромна – големите фирми среу малките фирми, малките срещу големите, работодателски организации срещу синдикати, браншови съюзи едни срещу други. Мога примерно да ви кажа по промените, които сега вървят в Закона за туризма има 15 браншови организации в туризма. Голяма част от проблемите идват от битката между самите браншови организации помежду им. Много лесно нещо се дава и много трудно се взима.
– Вносител сте на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, където се въвежда понятието „злоупотреба със значителна пазарна сила” и драстични санкции срещу него. Представителите на хипермаркетите твърдят, че тази промяна ще доведе до увеличение на стоките с до 40 %, заради по-големия риск . Има ли такава опасност според вас?
– Аз няма да коментирам какво твърдят представителите на хипермаркетите, просто някой трябва да ги попита толкова ли е губеща дейността им в България, след като години наред не отчитат никаква печалба, а стоят и работят у нас. Защо след като не плащат никакъв данък печалба стоят в България? Това ми е въпросът към тях.
– Заместник-председател сте на групата за приятелство с Русия в парламента, член сте на групата за приятелство с Украйна, председател сте на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, където членуват и Русия, и Украйна. Как ще коментирате сложната ситуация, в която се намира България в отношенията си с Украйна и Русия. Каква трябва да бъде позицията ни?
– България е в много деликатна ситуация, защото народът е русофилски, а управлението на държавата трябва да се съобразява, че сме член на Европейския съюз и настроенията в Брюксел са много по-различни. Ние нямаме право да имаме друго решение и друга реакция по-различна от резолюциите на Брюксел, но в същото време ние – и управяващи, и опозиция сме категорични, че сме против налагане на санкции. Първите вече бяха наложени, те са така наречения мек вариант. Но виждате реакциите на чешкия парламент и правителство, на унгарския парламент и правителство, виждате реакциите на Министреството на туризма и на икономиката на Италия, които заявиха, че независимо каква ще бъде резолюцията на Брюксел, те няма да наложат санкции върху руски туристи, пътуващи за Италия. Гърците отидоха още по-далеч, те казаха, че ще намалят цената на визите за руски туристи. Т. е. темата е много деликатна, трябва да сме много  внимателни. Не бива да се изпада в крайности. Моята лична позиция е, че България не бива да бяга пред вятъра, няма какво да се правим на по-големи католици от папата.
– Има ли опасност да загубим европейски средства след препоръката на Европейската комисия?
– Аз няма да описвам апокалиптични картини. Винаги има възможности да изгубиш нещо, което очакваш да получиш. В живота винаги има такава вероятност. Истината е, че Европейската комисия е една прекалено политизирана структура. Тя беше замислена като друга, не като такава. Истината е, че само след месец предстоят избори за Европейски парламент и битката между лявото и дясното води до прекалено политически реакции на Брюксел. Само по този начин мога да определя последната препоръка на Европейската комисия или поведението на комисаря по енергетика Йотингер. Нека бъдат избрани новите комисари и новата Европейска комисия и тогава ще продължим тези разговори.
– Как ще коментирате прогнозите на ГЕРБ, че има опасност да фалира България?
– Аз поне не съм видял такава опасност, не зная представителите на ГЕРБ откъде я виждат, може би виждат по-добре от мен.

Интервю
на Диана Иванова

About the Author :