Българите станаха „и други”. В държавата си…

Borko_poslТака – ние, българите, вече станахме ”и други” в родината си. След цялото лигавене в последните 10-15 години около това, че не можем да наричаме циганите цигани, Защото те се обиждали, от една страна, и от друга, тъй като не били цигани, а роми.

И във вторник, поредният хубав ден за българската демокрация, сутринта доживях дори и това – по Българското национална радио съобщиха, че в община Гърмен има напрежение „между ромите и други”. Лепнал съм кавичките, тъй като точно това казаха в емисията Новини.

Доста статистически данни за преброяването на населението в страната ни виждал – и от края на 19-ти век, и от първите десетилетия на 20-ти, и след  прословутия Девети септември 1944 г. Българското население е преброявано като българи, турци, евреи, арменци, руси, цигани, гърци.

Ако Стефан Стамболов бе чул, че няма цигани в Царство България, а роми, ми е трудно да си представя какво би направил. Със сигурност зная обаче едно – нямаше да пита нито Париж, нито Вашингтон, нито Петербург, нито Цариград. И щеше по тая земя пак да има оня етнически букет – евреи, цигани, арменци, гърци. Пъстър букет, но малък. И всички – равни пред закона. Иначе – калъчката.

Не съм от почитателите на Стамболов. Но никога няма да приема фактът, че циганите не могат да се наричат цигани. Не желая никой да ми дава акъл как да чета „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. Там той пише за цигани. Много по-късно, Димо Казасов, един кротък политик, участвал обаче в какви ли не преврати  и правителства, дава данни за преброяванията в Царство България – и  пак така: българи, турци, арменци, цигани…

Тодор Живков, при всичките му гафове, също нямаше да допусне някой да забрани циганите да се наричат цигани. Да, щеше да има и рамото на Кремъл, защото там  пък, в Русия, оня идиот, Александър Сергеевич Пушкин, написал цяла поема със заглавието „Цигани”.

Не мразя този етнос. Просто искам всеки да си е на мястото. Втръсна ми, и ми писна отдавна, да чета как българските деца били напълно неграмотни. Неграмотни са по статистиката, тъй  като вътре с тях вървят и циганчетата. При права, ясно определени в Конституцията, че всеки  има право на безплатно образование, и при положение, че в българското начално, основно и средно образование действително всичко е платено от държавата ни.

Само да ти се учи. Като не ти се учи, отиваш да товариш боклука. Абсурдно е всеки ден, по всяка медия, да ни заливат със сълзи за съдбата на циганите. С призиви за тяхната интеграция.

Кой им пречи да се интегрират?!!! Вие, аз или Националната служба „Сигурност”?

А популацията ще променя съотношението – това е положението, няма защо да се правим на загубени. Влакът на демографския прираст е изтърван много отдавна от българите, и няма как да се върне. И не сме само ние – такъв проблем имат много държави в Европа. Дори Германия го има.

Това обаче е друга тема. Сега обаче най-сетне да спрем с тия роми, и с глупавата си, и безкрайна, загриженост за тяхната интеграция. И в Република България да се прилагат Законите – независимо дали става дума за българи, евреи, турци, арменци, цигани…

Борислав Ненов

About the Author :