Българино, знай своя род и език

IMG_1405В навечерието на Деня на народните  будители, който честваме всяка година на 1 ноември, Читалище „Просвета1910”, с. Тенево, организира за местната общност тържество под мотото „Българино, знай своя род и език”. В залата на читалището заеха своите места и младите, и тези, от които те се учат да пазят своя род, корен и език. На празника, чрез презентация  си припомнихме делото на  българските църковни и просветни дейци, а също и на радетелите за национална независимост и свобода, както през Възраждането, така и през всички времена от българската история.

Наш гост беше и етнографката от селото ни госпожа Мария Николчовска. Тя разказа на присъстващите спомени за своите първи стъпки в родното училище, за първата си учителка и първия директор. Разказа за родовете и родовите корени в Тенево, за обичаите и местните традиции запазени до наши дни.

В празника със свои изпълнения се включиха и певиците от село Тенево Пенка Манева и Тонка Василева.

Празникът завърши, но в душите на присъстващите остана спомена за онези велики българи, съградили чрез труда си славното минало и достойно бъдеще на нашата Родина.

 Нели Ройдева

About the Author :