Бъдещи наследници на Джон Атанасов

P1290559На 06.10.2014 г. в село Бояджик се проведе общинското състезание по информационни технологии „Джон Атанасов – бащата на компютъра”.

Проявата е организирана от община „Тунджа”, Научно-технически съюз – Ямбол, Регионален инспекторат по образованието – Ямбол, със съдействието и домакинството на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” –  Бояджик, кметство и читалище „Джон Атанасов”  – Бояджик и се проведе по повод честването на 111 – та годишнина от рождението на Джон Атанасов.

Състезанието беше открито от Пенка Илиева, началник на Регионален инспекторат по образованието – Ямбол.

P1290552В състезанието се включиха общо 19 ученици от V до VІІІ клас от 6 училища: СОУ „Пейо Яворов” – Стралджа, ГПЧЕ „Васил Карагьозов” – Ямбол, ОУ „Димчо Дебелянов”, – Ямбол, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Дражево, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Бояджик. Интерес към състезанието прояви и отбор извън област Ямбол – отборът на учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали

Състезанието се проведе, съгласно регламента в три кръга. В първия кръг участник от отбора представи и защити публично презентация на тема „ Моето бъдеще в България”.  Във втори кръг учениците решаваха тест със задачи от учебното съдържание по предмета „Информационни технологии“ в рамките на 30 минути, а в трети кръг – чрез програма Paint „рисуваха”  на тема „Моят любим сезон”.

P1290669Най-добра в първи кръг беше презентацията, представена от Таня Василева Георгиева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Дражево. Втора по ред е работата, представена от Илияна Монева Монева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Бояджик, а трета награда получи презентацията на Христо Стефанов Колчев и Емре Бирол Садула от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали.

Резултатите във втори кръг потвърдиха грамотността на учениците по информационни технологии и показаха, че най-много точки получи на теста Радослав Йорданов Карагьозов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали, следван  от Дамяна Иванова Иванова от ГПЧЕ „Васил Карагьозов” – Ямбол и Виктория Петрова Попова от  ОУ „Димчо Дебелянов” – Ямбол.

В трети кръг – създаване на компютърна рисунка, най-добра беше творбата на Силвия  Йорданова Йорданова от СОУ „Пейо Яворов” – Стралджа, втора отличена рисунка е на Йордан Янков Йорданов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Дражево, а трета награда получи рисунката на Елван Селяхаттин Мюмюн от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали.

P1290673Крайното класиране подреди  на първо място отбора на учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали. Втори стана отборът на учениците от СОУ „Пейо Яворов” – Стралджа и трета позиция заслужи отборът на учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” –  Бояджик.

Пред паметника на Джон Атанасов в центъра на Бояджик, бяха връчени награди на отличените и поднесени цветя в знак на почит и уважение към делото на бащата на компютъра.

Вазовото стихотворение „Аз съм българче”, изпълнено от малката Славена, постави красив край на честването, което потвърди, че и днес най-важно е да насърчим младите да бъдат образовани и креативни,  да  съхраним и предадем силата и гордостта на националния дух  чрез дела, минали и настоящи, които ни изпълват със самочувствие, че сме българи.

About the Author :