“Бъдещето на нашето минало” – нова инициатива на Историческия музей и баскетболния клуб

IMG_6162Инициативата “Бъдещето на нашето минало” беше представена днес, 8 януари 2019 г. на брифинг от организаторите Регионален исторически музей-Ямбол и Баскетболен клуб “Тунджа”-Ямбол. Представен беше и календарът за 2019 г., който е част от инициативата. В брифинга участваха директорът на музея Стефан Бакърджиев, треньорът на баскетболния отбор Иван Чолаков, спортистите от отбора, както и представители на институциите, ангажирани с инициативата.

“Миналата година беше направен първият съвместен календар и фотодокументалната изложба “Пътя: хрониката на ямболския баскетбол”. На панаира на музейните изложби в Русе спечелихме специална награда от Министерството на културата, която включваше грамота и парична награда от 500 лв.”, припомни директорът на музея Стефан Бакърджиев. С направеното тогава бе разчупен моделът спортът и културното наследство да са без пресечна IMG_6160точка. “Идеята ни беше чрез нашите елитни спортисти да рекламираме културното наследство, а  чрез него да рекламираме и баскетбола”, поясни той.  Екипът, реализирал проекта, е: Кремена Димова, Таня Косева – художник и дизайнер и Стефан – фотограф на двата календара.

С парите от наградата е направен вторият календар като има промяна на акцента  – миналата година той беше върху Кабиле, сега се представят стари емблематични сгради в Ямбол, които са и паметници на културата от местно значение, и носят исторически и емоционален заряд. Целта ни беше не толкова да снимаме фасадите, колкото специални, интересни детайли от самите сгради, обясни Стефан Бакърджиев. В календара е показано как са изглеждали сградите, когато са били построени, но и интересни детайли, в които обикновеният човек не би се загледал. Тази година  във фотосите са включени и бъдещите ни баскетболни надежди на Стойо Чолаков, “защото е хубаво да презентираме и бъдещето на ямболския баскетбол. Затова и съвместният проект се казва “Бъдещето на нашето минало”, казва шефът на музея.

IMG_6172В календара са включени три сгради. Първата е Военния клуб, построен по идея на тогавашното Офицерско събрание. Сградата е изградена в началото на 20 в. с волни пожертвувания – събирани от офицерите и войниците и с техен труд. Това са военнослужещите от 29-ти Ямболски пехотен полк и от 4-ти конен полк. Втората сграда, на която екипът се е спрял, е старото кметство на Ямбол, сега там се помещава Административен съд-Ямбол. Благодарност беше изказана на Административния, защото те навремето са се преборили постройката да бъде реставрирана и адаптирана така, че да е един от примерите за опазване на местното ни културно наследство. Третата сграда е сегашното спортно училище “Пиер де Кубертен”, повече известна като сградата на училище “Даскал Атанас Кожухаров”, а навремето е била построена като Първата мъжка гимназия в Ямбол. Баскетболистите са снимани и във вътрешната среда, и пред сградите. В календара има снимка как са изглеждали те в оригиналния си вид, когато са били построени, има и кратка историческа анотация съм всяка една от тях.

Съвместният проект между историческия музей и баскетболния клуб продължава и ще бъде финализиран в средата на април, когато музеят ще издаде най-новата и актуална история на ямболския баскетболен клуб, съобщи още Стефан Бакърджиев.

IMG_6163Треньорът на баскетболния отбор Иван Чолаков сподели, че когато за пръв път се появила идеята за съвместен проект между музея и клуба, тя му се сторила интересна, дари изненадваща. “Възприех го като реклама на един град – това е визията му. Историческото, културно и спортно наследство на един град също е част от рекламата на този град, затова откликнах с желание на предложението, дошло от музея. Наградата на Министерството на културата показа, че пътят е правилен и решихме отново да го направим, този път, свързано с тези три стойностни за града ни сгради”, сподели той. “Надявам се календарът да предизвика отново същия интерес, както и първия и мисля, че по този начин ще рекламираме нашия град, той да бъде привлекателен център за инвестиране и за хора с желание да живеят тук. Мисля, че Ямбол се превърна в един симпатичен град. Сега зависи от младите да бъдат инициативни, да се заживее един достоен живот в този град. И ние спортистите ще дадем своя дан”, каза още Иван Чолаков.

IMG_6154 IMG_6156IMG_6155 IMG_6167 IMG_6168 IMG_6170IMG_6171

 

 

About the Author :

Leave a reply