БЧК помага на дете пострадало при катастрофа

DSC06702aФинансова помощ от 700 лв. получи чрез БЧК от Фонда за подпомагане на  деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия 7-годишната Емануела Христова от Ямбол. Тя е едно от 31 деца, пострадали в катастрофи, чийто родители са кандидатствали пред Фонда. Баща й разказа за инцидента, при който детето е пострадали тежко и получава най-голямата финансова помощ. На 9 ноември 2013 г. в 12,30 часа пътували от Ямбол към Поляна, когато на кръстовището Калчево – Окоп ги ударил микробус. От инцидента детето имало счупване на опашката, спукване на таза и комоцио. Едва наскоро Емануала проходила отново и се възстановява, но още има нужда от рехабилитация.

DSC06698aОт БЧК предложиха психологична помощ за детето, което още се стряска, когато към тях се приближи кола, защото си мисли, че ще ги удари.

Емануела ще бъде ученичка в първи клас в ОУ „Любен Каравелов”. Родителите й се надяват до началото на учебната година тя да се възстанови напълно, за да не й попречи катастрофата на обучението в училище.

DSC06709aФондът за подпомагане на  деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия се подкрепя от Българския червен кръст, Главна дирекция “Охранителна и пътна полиция” към МВР, Българската професионална футболна лига, Съюзът на българските автомобилисти, Българският футболен съюз, министерство на здравеопазването, министерство на транспорта, асоциациите на производителите и на вносителите на автомобили, Здравноосигурителната каса  и др.

На заседанието на Консултативния съвет на Фонда, проведено на 2 юни, са одобрени всички постъпили 31 молби. Най-тежко пострадалите получават 700 лв. помощ, със средно тежка степен на увреждане помощта е 400-500 лв., а с по-лека степен 200 – 300 лв. Общият размер на разпределените средства е 15 500 лв.

About the Author :