БЧК и “Пътна полиция” провеждат акция “Зима”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAКакто е известно, есенно-зимния период е характерен с тежки пътнотранспортни произшествия с много ранени и загинали хора. Причината за тези инциденти е намалената и ограничена видимост в резултат на ранното здрачаване, мъглата и честите валежи от дъжд и сняг.

В тази връзка и имайки предвид приоритетните задачи, стоящи пред нашето общество за намаляване на жертвите от пътнотранспортни произшествия, от 10 ноември 2014г. на територията на град Ямбол е в ход Акция „Зима 2014”. Инициативата се реализира съвместно със сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР и с подкрепата на Български Червен кръст-Ямбол.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПо време на акцията доброволци и членове от дружествата на БЧК към Общинската червенокръстка организация предоставят  на водачите на моторни превозни средства брошури с основни алгоритми по оказване на първа помощ при пътен инцидент и списък със задължителното съдържание на автоаптечките, съгласно Инструкция №1 на Министерството на здравеопазването. Доброволците на БЧК-Ямбол, които са включени в акцията са на възраст над 65г. По този начин Ямболската червенокръстка организацията поставя акцент върху възрастните хора, които са една от най-уязвимите групи на нашето общество и с оглед специфичните изменения в здравословното им състояние, често стават жертва на пътни инциденти.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОсвен това през 2014г.  Акция „Зима” съвпада с отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 16 ноември. С неговото отбелязване се цели не само да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби, но и да се отдаде необходимото значение на всички, които участват в ликвидацията на последствията  от ПТП, в т.ч. служителите на МВР.

Голяма част от нещастията по пътищата са предсказуеми и предотвратими. За да постигнем нашите амбициозни цели за намаляване на загубите от ПТП, вярваме че ще продължим да прилагаме системен подход за осигуряване на безопасността на движението. Глобалната криза в областта на безопасността на движението може да бъде преодоляна само с помощта на многосекторно сътрудничество и партньорство с участието на всички заинтересовани страни и с привличане на гражданското общество. Заедно  можем да спасим живот и да работим за постигане на по-висока безопасност по пътищата на нашата страна.

About the Author :