БЧК и Православната църква в Ямбол за пръв път заедно в кръводарителска кампания

1Ямбол, 02.04.2018 г.

Традиционната националната пролетна кампания за доброволно безвъзмездно кръводаряване на БЧК тази година на местно, ямболско ниво ще се реализира под мотото „Някой се нуждае от твоята кръв СЕГА“, съобщи на пресконференция днес директорът на БЧК-Ямбол Митко Филипов. Предвидените инициативи се провеждат с подкрепата и съдействието на архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболската духовна епархия.  В Ямбол за първи път се осъществява подобно партньорство между БЧК и Българската православна църква.

Организаторите са си поставили за задача тази година да привлекат 140 безвъзмездни кръводарители в организираните местни акции при досега включващи се  80-100 човека годишно. Другите основни цели са: популяризиране на идеята за безвъзмездно кръводаряване като полезен и безопасен начин за проява на солидарност; повишаване информираността на младите хора по този въпрос и привличането им в акциите като безвъзмездни кръводарители; увеличаване броя на безвъзмездните и задържане на постоянните кръводарители; кръводаряването да се превърне в самоиницатива.

От днес, 2 април, до 5 април е обявена Седмица на безвъзмездното кръводаряване в Отделението по трансфузионна хематология /Кръвния център/ в МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Екип на отделението ще бъде на разположение на всеки, който желае да дари кръв или да научи повече за кръводаряването.

Утре, 3 април, в БЧК ще се проведе дискусионен форум на тема: “Безвъзмездното кръводаряване – изборът е твой, ползата е за всички“. В него ще участват архиерейският наместник архимандрит Димитрий, представители на БМЧК-Ямбол, Общински съвет по наркотични вещества – Ямбол, Комплекса за социални услуги за деца и възрастни, Интеракт клуб-Ямбол, Младежки информационен консултантски център-Ямбол, ПГСГ „Кольо Фичето“-Ямбол, представители на младежки общности в община „Тунджа“. Митко Филипов сподели, че досега БЧК-Ямбол са правили подобни дискусионни форуми, но само за студенти от факултет „Техника и технологии“. Най-малък е броят на кръводарителите сред младите хора на 20-25 г., затова се предполага, че те не са информирани по този въпрос, отбеляза той. Участниците във форума ще бъдат запознати каква е ситуацията в страната, в кои случаи са необходими кръв и кръвни продукти. Хората трябва да знаят, че кръводаряването е безопасно и полезно за човешкия организъм, категоричен беше Митко Филипов. Очаква се утрешният дискусионен  форум да вземе решение на 13 април да се проведе еднодневна кръводарителска акция с мобилен кръводарителски пункт с подкрепата на Ямболската духовна епархия.

Друга предвидена инициатива е провеждането на работна среща с ръководството на Комплекса за социални услуги за деца и възрастни в Ямбол за постигане на договореност и в последствие реализирането на кръводарителска акция на територията на комплекса, посветена на 8 май- Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец.

В света 1/3 от кръвта е дарена от доброволци чрез националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец. У нас все повече се увеличава делът на т. нар. семейно кръводаряване – от близки на пострадалия, нуждаещ се от кръвопреливане.

 

About the Author :