Бутикова изба “Балар” с два медала от „Винария 2018“

vino Balar1Два медала спечели в конкурса за наградите на „Винария 2018“ бутиковата изба „Балар“ в село Скалица: златен за розе „Баларина“ от последна реколта и сребърен за „КЗ Мерло & Каберне Совиньон“ (2016 г.).

За първи път на „Винария“, която се провежда в рамките на изложението АГРА 2018 посетителите дегустираха вина, създадени под звуците и енергийното въздействие на класическата музика на Бетовен и Вивалди, т.е. нар. витализирани вина. На изложбата ценителите тестваха две колекции , озвучени с музиката на Бетовен („Мерло & Пети Вердо“ 2013) и Вивалди („Пети Вердо & Мерло 2016“). Те се правят в лимитирани серии, бутилките са с платинено покритие, което предпазва от външни въздействия и осигурява дълъг период на съхранение. Всяка бутилка е номерирана и е с колекционерска стойност.

Технологията за витализиране на виното е в процес на регистрация в патентното ведомство. Инсталацията е създадена от български инженери, част от тях са собственици на избата. Първата колекция витализирано вино е от реколта 2013 г. Витализирането е процес на продължително въздействие със звукови вълни , вкарани във виното. Те променят структурата и спектъра на излъчване на молекулите в напитката. Виното, озвучено така със специално подбрана класическа музика, мултиплицира положителното си въздействие върху човешкия организъм, е обяснението на откривателите.

Бутилката трябва да е поставена в легнало положение при постоянна температура около 15-17 градуса. Когато се прави Карлианова фотография на една и съща партида озвучено и неозвучено вино, капките от напитката, съзрявала в музикална среда, имат по-силен ореол в сравнение с виното, съзрявало в тишина.

Методът на витализиране се състои в това, че виното съзрява в продължение на период от 3 до 12 месеца под звуците на класическата музика. Виното е направено от подбрано, качествено, добре узряло грозде. Витализирането се извършва в специално, звукоизолирано помещение. Специални датчици и приспособления преобразуват електрическия сигнал в механична вълна. Така се проследява онова, което би трябвало са се „чува“ и „приема“ от водата в състава на виното, а всеизвестно е, че водата има памет. Чрез инженерните приспособления вълновият потенциал на звука е насочен именно към течността в бъчвите, като се избягва склонността на звука да се разпространява в околната среда.

Избата е създадена през 2006 г. Винарната е в непосредствена близост до лозовите масиви от 130 дка.  Това гарантира запазване на качествените характеристики на гроздето. Капацитетът за преработка е 50 тона грозде на сезон. Производството на лимитирани серии вина е основната цел на винарната. Намаляват още в началото гроздовите чепки, за да се получи по-качествено, макар и по-малко като количество вино.

Виното съзрява в 225-литрови френски дъбови бъчви. След това, вече в бутилки, отлежава в подземно помещение с постоянна температура и контролирана влажност.

А на старобългарски „Балар“ означава умен, мъдър човек. Според собствениците на бутиковата изба едно от измеренията на мъдростта е да останат максимално близо до характера на гроздето, дарено от тракийската земя, чрез създаваното вино.

About the Author :