Бурна среща между животновъди и представители на земеделското министерство за последствията от чумата по овцете и козите

IMG_2347Пада „блокадата“ над цяла Ямболска област (т.е. в общините Тунджа, Стралджа и Ямбол), забраняваща движението на живи животни и изкупуването на мляко, тя остава в сила само за общините Елхово и Болярово, беше съобщено на днешната среща между животновъди от региона и представители на земеделското министерство. Срещата, състояла се в Ритуалната зала в Ямбол, бе за обезщетенията, които да очакват стопаните за избитите животни във връзка със заболяването чума по овцете и козите в село Воден, община Болярово. Министерството на земеделието и горите беше представено от Бойко Синапов – съветник на министър Румен Порожанов, д-р Златка Възелова и Николай Маринов. Това е втора подобна среща тук, предишната на 28 юни отново е била по разпореждане на министър Порожанов.

IMG_2343Животновъдите задаваха от залата въпроси като: „Как ще оцеляваме ние от пограничните райони?“ и „От къде дойде този вирус?“ Отговорът беше, че по принцип го има в Турция, но за Воден остава мистерия от къде е дошъл вирусът, в Бургаско се знае. Там един дребен търговец три дни обикалял с болен коч, който умрял и бил заровен, случаят се разследва. „45 години гледам животни. Едно болно животно нямах, всичките ги изтребихте“, проплака стопанин. „Вече няколко пъти тръгваме не от нулата, а от минуса“, бяха думите на друга жена от засегнатите села. Хората питаха и как ще бъдат обезщетени тези, които са претърпели загуби от нереализирано мляко.

Представителите на министерството неколкократно подчертаваха, че животновъдите трябва се научат да дезинфекцират правилно, да обърнат внимание на стопанските постройки. Подчертано беше, че в големите модерни ферми заболяването липсва. Друг акцент беше, че не бива да се смесват стадата – нещо, което всички го знаят, но не се изпълнява.

IMG_2348„Тези мандри, които са извън Ямболска област, не изкупуват козе и овче мляко, обаче камионите им вървят за кравето мляко. Този вирус не ходи ли по камионите? Попаднахме в друга една ситуация – в областта мандрите имат излишък от мляко, цените падат надолу. Нашата фирма загубихме 15 ст. на литър, дневното ни производство е 270-280 литра на ден. И защо трябваше да бъдат блокирани тези ферми, които са на 15-20 км извън този район? Ако може с документи да се спира IMG_2351заразата…“, бяха думите на Михаил Дженков от Елхово.

„Стопаните на всички евтаназирани животни ще бъдат компенсирани по доста добри цени. Претърпените загуби ще бъдат компенисирани по линия на деминимис. Затова помолихме животновъдите да изпратят свой представител утре в столицата, тъй като на официална среща в Министерството на земеделието с целия сектор утре ще обявим каква ще е компенсацията точно за тях – за засегнатите райони и отделно за цялата страна“, отбеляза Бойко Синапов.

IMG_2349„В 3-километровата зона попада само село Воден, там са унищожени 1403 дребни преживни животни – овце и кози на 20 стопанина. Пет от стопаните са бенефициенти на ДФ „Земеделие“, оформени са документите и те си ги подават за обезщетение. На всички останали, които са тип лично стопанство, също са подготвени документи и ще бъдат обезпечени по пазарни цени по оценка на Статистиката към датата на събитието. Т. нар. „блокада“ остава в граничните общини Болярово и Елхово, където ще продължат клиничните обследвания и вземането на кръв през 21 дни, като стопаните ще трябва в посочена кланица да реализират месото и в посочена мандра за термична преработка на млякото“, каза д-р Стоян Колев местната дирекция по безопасност на храните.  Що се отнася до проведената среща, според него диалог със стопаните има, има известно неразбиране от тяхна страна относно процедурите, начините и сроковете на обезщетение за принудително убити животни, смята д-р Колев.

IMG_2344 IMG_2346

 

About the Author :

Leave a reply