Бургаски апелативен съд остави в ареста убиецът на бременната Мария от Недялско

Бургаският апелативен съд остави в ареста задържан за убийство на бременна жена. Обвиняемият обжалва пред въззивната инстанция отказа на Окръжен съд – Ямбол да измени мярката за процесуална принуда от „задържане под стража“ в по-лека.

Й.С. е привлечен като обвиняем за това че на 12. 08. 2021 г. в с. Недялско, общ. Стралджа, обл. Ямбол умишлено умъртвил бременната Мария Х. Престъплението е квалифицирано по чл. 116, ал. 1, т. 4 вр. чл. 115 НК, наказуемо с „лишаване от свобода” от петнадесет до двадесет години, а като алтернативни санкции са предвидени „доживотен затвор” и „доживотен затвор без замяна”.

В това производство съдът преценява законността на задържането към момента, в който разглежда делото. Въззивният състав отбелязва в определението си, че произнасянето по въпроса за мярката за неотклонение, няма отношение към крайния акт на съда, решаващ въпроса за вината на лицето.

Втората инстанция намира, че и към настоящия момент, са налице условията за налагане и респективно за продължаване действието на най-тежката мярка за процесуална принуда. Не са налични обстоятелства, които да разколебаят обосновано предположение, че Й. С. е извършил престъплението. Доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Въззивният съд отчита фактическата сложност на разследвания казус и възприема, че към момента продължителността на задържане на Й. С., установена от по-малко от два месеца, все още е в рамките на разумния срок, съгласно Европейската конвенция за правата на човека и българския Наказателно-процесуален кодекс.

Апелативните съдии намират за законосъобразен извода на окръжния съд в гр. Ямбол за продължаване задържането на обвиняемия, което да обезпечи явяването му пред органите на разследването, както и срочното и законосъобразно протичане на наказателното производство срещу него.

Определението на Апелативен съд – Бургас не подлежи на касационно обжалване и протестиране.

About the Author :

Leave a reply