Бум на хоспитализации в ямболската болница, Ушно отделение е под карантина заради заразени лекари

Ямбол, 27.11.2020 г.

Значително се увеличават хоспитализациите на заразени с коронавирус пациенти в Ямболска област. Само за ден те са с 19 повече и основно увеличението идва от настанените в областната болница МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Изцяло е запълнен капацитетът на Инфекциозно и Белодробно отделения, които лекуват само Ковид- пациенти. Препълнена е и Ковид-реанимацията. На този етап Ушно-носногърлено отделение и Очно отделение не могат да приемат пациенти с Ковид 19, защото са под карантина заради двама заразени лекари. За да отговори на големия наплив болницата използва стаите за изолация във вътрешните отделения. Там се настаняват пациенти със симптоми на коронавирус, които изчакват за резултати от PCR-тест, а когато се позитивират (б. р. от миналата седмица над 90 % от PCR-тестовете на болницата дават положителен резултат), остават за лечение в тях. По този начин болницата успява да осигури допълнителен капацитет за болни от Ковид 19.

Напливът към Спешно отделение се е увеличил още повече. Там се извършва т. нар. триаж на пациентите при строго спазване на правилата – всеки преглед да е на 20 минути, работят бактерицидни лампи, извършва се и дезинфекция. Една част от пациентите са доведени от линейките на Центъра на спешна медицинска помощ, а другите идват с направление за хоспитализация с пневмония, но най-често без рентгенова снимка. Натискът е толкова голям, че е имало случаи, когато четири линейки чакат с пациенти да преминат през триажа.

В Ковид-кабинета на Спешно отделение се извършва оценката на състоянието на пациента, като му се прави рентгенова снимка, кръвни изследвания, измерва се сатурацията и се прави кардиограма. На база на резултатите в болница се настаняват само пациенти в средно тежко състояние, защото няма място за леките случаи.

Много често пациентите идват в много тежко състояние заради липсата на адекватна терапия от страна на личните лекари, които назначават лечение само по телефона, и затова и смъртността на заразените с коронавирус в ямболската болница е увеличена.

Заради увеличения брой пациенти расте и броят на заразените лекари, освен двамата от Ушно-носногърлено отделение, има заразени и двама лекари от Спешно отделение, лекар от Кръвния център и от отделението по урология.

Ситуацията се усложнява все повече, затова болничните медици призовават всички техни колеги да бъдат на висотата на своята отговорност, а пациентите да спазват противоепидемичните мерки и да се пазят от заразяване.

About the Author :

2 Comments to “Бум на хоспитализации в ямболската болница, Ушно отделение е под карантина заради заразени лекари”
 • Страхил
  November 27, 2020 - Reply

  Снимката показва тотална разруха и е много показателна какви са били приоритетите на досега управляващите.
  Не е била болницата, а площади, фонтани и шадравани.

 • пациентка
  November 28, 2020 - Reply

  Слушай Страхиле,фасадата на отделението е факт, но снимката е манипулативна, защото вътре в отделението не е така.Миналата година -септември и декември лежах 2 пъти в УНГ.Там е тихо,топло, празно, дограмата е подменена.Всеки понеделник се правеха очни операции и поставяне на лещи.Другото непростимо нещо беше на партера в дясно те посреща една голяма паяжина , такива гирлянди от паяжини имаше и над главите на болните в УНГ.Санитарките – освен лъскане на пода 1 път на ден нищо друго не правят, освен цигарки на терасата.Дори не коментирам мивката , която със шкурка трябва да се стърже и почистих сама с лични дезифектанти.От санитарка нищо не можеш да поискаш или да помолиш при нужда.Върху теб се изсипва високо крещяща и недоволна жена, която дори не иска да ти вземе снимката от скенер, които е само на няколко стъпала на долу!А д-р Михайлова така и неулучи диагнозата , защото пренебрегна оплакванията ми и така си продължавам цяла година неизлекувана!Не фасадата, а специалистите са важни!

Leave a reply