БСП търсела по-стремително опозиционно поведение, обясни Мержанов

atanas_merdjanov„Ще започнем скоро да вкарваме и местната тема, да разнообразяваме пресконференциите. Засега все още наблюдаваме какво става в Ямбол”, каза областният лидер на БСП Румен Банков на пресконференция, но не уточни кога ще е това скоро.

„Четиримата участвахме в семинара, който се проведе в Пловдив (там освен Мерджанов, Карагьозов и Банков, е бил и д-р Райно Георгиев, председател на общинската организация на БСП-Ямбол), семинарът  бе по инициатива на лидера на БСП Михаил Михов и на председателя на ПЕС Станишев. Темите бяха свързани преди всичко със стремежа БСП, след тежката загуба, която получи на извънредните парламентарни избори, да развие много по-ярко и много по-стремително в парламента своето опозиционно поведение.  И освен това, широка и масирана подготовка за местните избори наесен. На семинара ние поканихме различни по своите възгледи и убеждения изследователи на обществено мнение – политолози , хора, които са с различно от лявото мислене. Това бяха имена  като Владимир Йончев, шефът на „OFнюз”, Евгений Дайнов. Присъстваха  и Борис Попиванов, и Мария Пиргова, тези личности участваха в панела „БСП-поглед отвън”. „БСП в обектива на медийната среда”, също бе много интересен панел, в който участваха журналисти като Явор Дачков, Кръстина Кръстева от в. „Труд”,  Александър Симов и Велислав Дърева от лявото пространство, каза депутатът Мерджанов.

„Това бе главно заради разбирането ни, че БСП трябва да се съобрази с максимално широк кръг гледни точки, разбира се, на първо място, с възгледите на своите членове и избиратели, но да е наясно и с мисленето на повечето български граждани, които очевидно не харесват този тип дясна политика, добави гласът на БСП.

„Когато се сформираше втория кабинет, оглавяван от Борисов, много се изприказва, много консултации бяха направени, и там като че ли проблемът ляво-дясно мина на заден план. Не случайно Калфин твърдеше, че няма ляво, няма дясно, важно е да има правителство, което да работи. Но е ясно, че след събитията, които се случват в Испания, след изборите в Гърция, виждаме как гражданите на тези държави категорично отхвърлят провежданата през последните 10 години в Европа дясна политика. Тя се приема на нож в повечето европейски държави, което означава, че гражданите на Европа не приемат този неолиберален модел, властващ  в последните години”, обяви още Мерджанов

„ В България ситуацията не е по-различна, тъй като болшинството от българите са с леви очаквания, с леви разбирания, но като че подценяват в изборния ден дилемата ляво-дясно, и гласуват по инерция, по модата, след  което си скубят косите. Никой не иска да се откаже доброволно от социалните придобивки, но и не си дава сметка , че те трябва да се защитават.

В България се прави опит да се заформи дясна вълна, но очакванията на българите са ясни – те не искат орязване на социални разходи, не искат закриване на жп линии, те са против увеличение на възрастта за пенсиониране”, каза още на пресконференцията  говорителят на БСП.

About the Author :