БСП обвини кмета за провалени европейски проекти

DSC08371Днес от 13,30 часа, само половин час преди сесията на Общинския съвет, представителите на БСП в ямболския парламент дадоха пресконференция. На нея думата имаха всъщност само двама от тях, областният лидер на лявата партия Румен Банков, който е и съветник, и Мариета Сивкова.

Преди четенето на декларацията, Банков заяви :„Може би ви прави впечатление, че за първи път даваме пресконференция като общински съветници от БСП, може би си спомняте, че това е втората пресконференция, която правим в този мандат. Първата беше през 2012 г., когато ни надуваха балона за Болницата. И,за жалост на нашите съграждани, това, за което предупреждавахме, се оказа вярно. Затова сега искаме с тази декларация да алармираме ръководството на община Ямбол, мислейки, че изразяваме мнението и на ямболии по трите основни, значими европроекти, които се реализират в града ни.

След това встъпление на шефа на БСП, Мариета Сивкова прочете текста на декларацията. „През този мандат стартираха трите най-важни проекти за Ямбол – Реконструкция на Безистена и НАР „Кабиле”, ремонт на центъра на града и Водния цикъл в Каргона. Независимо, че сме опозиция на днешното управление на града, ние сме гласували за финансирането на тези европроекти с убеждението, че трябва да сме единни за просперитета на града и съгражданите ни. Равносметката, която правим 6 месеца преди да изтече мандата ни на общински съветници, не ни задоволява. Трите проекта са спрени, не се работи по тях, градът е разкопан и мръсен. Хората са раздразнени, напрежение е видимо. На фона на това, кметът е неговият екип мълчат или дават незадоволителни обяснения за създалата се ситуация. А фактите са следните: Проектът за реконструкция на Безистена НАР ”Кабиле” стартира през юни 2012 г. , трябваше да приключи през юни 2014 г. Срокът на този проект е удължен вече с 18 месеца. Очакваното приключване е в края на 2015 г.

В момента не се работи по него.

Проектът за Водния цикъл в Каргона и Градската пречиствателна станция за отпадни води стартира през август 2012 г. Трябваше да приключи през март 2015 г. Срокът му е удължен с 12 месеца. Очаквано приключване – март 2016.

В момента е спрян.

Проектът за реконструкция на центъра на града стартира през май 2013 г. Трябваше да приключи през май 2015 г. Срокът му е удължен със 7 месеца. Очаквано приключване -декември 2015.

В момента е спрян.”

„Ситуацията изглежда все по-драматична в нашия град.

Трите проекта са на обща стойност 104 млн.лв. До момента са усвоени 31 милиона лв. Крайно незадоволително е усвояването от 30 процента, тоест по-малко от авансовите плащания, които са до 35 процента. Или след авансовото плащане, кметският екип загубва интерес от проектите,  и те са на тази „замръзнала фаза”. За оставащите 10 месеца до крайните срокове на проектите, трябва да се осигури поетапно финансиране на обща стойност около 70 милиона. Едновременното спиране на работата по трите проекта затруднява финансирането им и го прави невъзможно.”, се казва още в декларацията на общинските съветници от БСП.

Общината разполага с единствената възможност да ползва кредит от фонд ФЛАГ в размер на 10 милиона лева. В Общинския съвет сме гласували „за”осигуряване на съфинансирането на трите проекта, което е на обща стойност 3 571 000 лв. С бюджета за 2015 г. общинските съветници от ГЕРБ допълнително осигуриха за трите проекта финансиране на обща стойност 1 227 000 лв. от парите на ямболските данъкоплатци, заради пропуски и допуснати слабости в проектите. Днес, в дневния ред на заседанието на общинския съвет, две от точките касаят удължаване на сроковете на най-важните проекти за Ямбол и заявяваме, че няма да участваме във вземането на тези решения.

Ние, общинските съветници от БСП, настояваме кметът да направи публичен отчет пред съгражданите ни защо проектите са спрени, защо не се работи по тях, докога ще бъде разкопан и мръсен центъра на града, кога квартал Каргона ще има улици, кога ще се отвори Безистена.

Време е за отговори, за прозрачност и отчет  на публичните средства. Управляващите от ГЕРБ в града – кметът и екипът му трябва да поемат своята отговорност за провала на трите европейски проекта”.

Това е почти целият текст на декларацията, прочетена от Мариета Сивкова на пресконференцията.

About the Author :