БСП и ГЕРБ с почти изравнени позиции в региона след изборите

georgi-georgiev-tundzhaДвете основни политически сили – БСП и ГЕРБ, са с почти изравнени позиции в Ямболска област според полученото от местните избори. Това показва анализът на реално спечелените кметове на общини, съветнически места и кметове на кметства след приключване на балотажа. ГЕРБ спечели двама кметове на общини – Ямбол и Елхово, БСП също остана с двама кметове – в „Тунджа” и в Болярово, но загуби позиции в Стралджа, където спечели кандидатът, издигнат от местна коалиция „Промяна” Атанас Киров. Реално той е и голямата изненада на тези избори, защото останалите четирима кандидати продължават да управляват общините си след няколко мандата зад гърба си  – Георги Славов ще бъде кмет на Ямбол за трети път, Георги Георгиев – кмет на „Тунджа” за четвърти път, Петър Киров – кмет на Елхово за трети път, Христо Христов – кмет на Болярово за шести път.

Atanas Kirov

Изравнени позиции между двете основни партии в региона показва и съревновението за общински съветници. От общо 103 места в петте общински съвета в Ямболска област БСП и ГЕРБ си поделят по 40, 7 има местна коалиция „Промяна” в Стралджа, 5 коалиция „Народен съюз”, по 3 имат Реформаторски блок и АБВ, по 2 имат ДПС и Атака и един имат НФСБ. В Болярово и Елхово местните парламенти са двупартийни, в Стралджа влизат 3 партии, в „Тунджа” – 4, а в Ямбол са 8. За да бъдем максимално точни, трябв

а да посочим, че гласовете на БСП и ГЕРБ, с които са избрани тези 40 съветници, са различни. За ГЕРБ в петте общини за общински съветници са гласували 17603 избиратели, докато за БСП гласовете са 14 018. Точно гласовете за общински съветници дават е реалната тежест на партиите в съответната община и в региона и затова макар и да са различни изборите могат да бъдат съпоставими с последните парламентарни, които се проведоха миналата година. И сравнението е много интересно на местните избори тази година ГЕРБ в Ямболска област е получила 1044 гласа по-малкоот колкото на парламентарните, а БСП – 184 гласа повече.

Големият проблем на тези избори са недействителните гласове за общински съветници, които в значителна степен изкривяват вота на избирателите. В цялата област броят им достига рекордните 8128 гласа, което е 13,82 % от подадените гласове, докато на парламентарните избори, например, в цялата област са били само 2779, което е едва 4,65 %.  Най-голям процент на недействителните гласове – 19,04 %, има в община Стралджа; 18,76 % са недействителните гласове в община Болярово, 17,34 % – в община „Тунджа”, 15,34 % – в община Елхово, а 9,55 % са в община Ямбол.

Интересна е и ситуацията при избраните кметове на кметства. Жителите на общо 76 села в региона можеха да си изберат сами кмет. В 53 от тях кметовете са на БСП, 14 са на ГЕРБ, 3 са на местна коалиция „Промяна”, 2 са на коалиция „Народен съюз”, по един кмет имат избрани ДПС (в с. Изгрев) и Български демократечен център (Палаузово), има и един независим кмет в с. Стефан Караджово.

Всяка партия ще продължи да си прави изводите от резултатите на тези избори. За нас като избиратели остава само надеждата, след като в четири от петте общини няма променен кмет, хората да получат все пак по-добро управление – което ще рече порочните практики да бъдат прекратени, а добрите практики – умножени, за да не сме ние като избиратели най-големите губещи от тези избори.

Диана Иванова

About the Author :