БСП: Инициативата на БСП за референдум отложи ратификацията на Истанбулската конвенция в парламента

DSC00479Двата основни акцента от изминалата седмица коментира пред журналисти в Ямбол народният представител от “БСП за България” Кристиан Вигенин – мотивите на БСП за вота на недоверие срещу правителството заради провал в борбата с корупцията и искането на БСП за Референдум във връзка с ратифицирането на Истанбулската конвенция. В пресконференцията участваха също народният представител Николай Пенев, областният председател на БСП Митко Андонов и лидерът на ямболските социалисти Катя Георгиева.

По думите на Кристиан Вигенин с внесения вот на недоверие и проведения дебат в НС, БСП е постигнала политически успех. “Принудихме ГЕРБ да признае наличието на корупция, а това е първата стъпка. Справянето с корупцията изисква политическа воля, а управляващите само залъгват хората с нови закони, сливание и разделяне на органи, поправки към закони и т.н. Всъщност корупцията се толерира на най-високи политически равнища и ние се фокусирахме към такива примери – източването на обществен ресурс през програмата за саниране, през доказаните злоупотреби с акцизната информационна система, през нагласените обществени поръчки, през големите инфраструктурни проекти.”, подчерта Вигенин.

Относно ратифицирането на Истанбулската конвеция народният представител от “БСП за България” сподели, че инициативата за провеждане на референдум “за” или “против” ратификацията на Истанбулската конвенция е най-добрият отговор на силния външен натиск по въпроса. “С инициативата за референдума ние постигнахме първата си цел – след нейното обявяване, премиерът Борисов спря планираната бърза ратификация в парламента. Предстои внесеното предложение за референдум да бъде обсъдено в Народното събрание и се надявам мнозинството да не го бави с процедурни трикове.”, добави той.

Народният представител Николай Пенев информира за продължаващата парламентарна активност на ямболските депутати-социалисти по темата за изграждането на новата болница в града. Министър на здравеопазването Кирил Ананиев е обявил в отговор на актуален парламентарен въпрос, че средствата са осигурени и в момента тече избор на изпълнител на обекта. От отговора на министъра обаче не е станало ясно дали има цялостна визия за развитието на здравните услуги в област Ямбол. Вигенин и Пенев подчертаха, че болницата не е просто сграда и без такава визия има риск още 12 милиона да потънат в проекта, без да донесат ново качество на здравеопазването за гражданите на Ямбол. Двамата се ангажираха да контролират всички действия на изпълнителната власт по въпроса и обявиха, че са готови да работят с всички, които искат цялостно и устойчиво решение в интерес на хората.

Председателката на БСП и на групата общински съветници на левицата Катя Георгиева информира журналистите, че през февруари се очаква решението на съда по внесените от групата общински съветници на БСП жалби относно отказа за провеждане на референдум  във връзка с вземане на дългосрочен заем от  кмета на Община Ямбол. Тя заяви също, че на заседанието на Общинския съвет, планирано за 31-ви януари, БСП няма да подкрепи представения от кмета бюджет на община Ямбол за 2018 година, тъй като в него няма заявени цели и приоритети, а е сбор от числа.

Митко Андонов и Катя Георгиева обявиха и началото на поредица приемни, провеждани съвместно от народни представители и общински съветници в цялата област, като първата от тях ще се проведе следващия понеделник, 5-ти февруари, в Ямбол.

 

About the Author :